Търсене:
Свещената котка от Бирма

Дивоизглеждащата абисинска котка е истинска чаровница и е била обожествявана от древните египтяни.Предполага се,че произхожда от дивата нубийска котка. Освен в Африка тези котки са разпространени и в Северна Европа. Със своите мистериозни ориенталски очи,здрава конституция, мускулесто тяло,необичайна интелигентност, тя наистина може да бъде наречена богинята на котките. Изключително комуникативната котка абисинка се чувства най-щастлива в човешка компания. Обичайно добре разположена, жива, приветлива,тя изпада в депресия, ако бъде оставена самотна за по-дълго време. Абисинската котка е обикновено със среден ръст, има космена покривка обикновено оцветена в светлокафяво, с черни или тъмнокафяви райета(ивици),но не се изненадвайте ако видите тази порода в разнообразна окраска - медно-червеникава, синьо-сива, сивобежова до сребриста.

Позната като "Свещената котка от Бирма", красивата и послушна бирманка се предполага, че произхожда от храмовете на Бирма и е получена при кръстосване на едрата кхмерска дългокосместа котка със сиамската късокосместа котка. Със своя възпитан и нежен изглед бирманската котка е перфектен избор за домашен любимец. Често намираща се в свой измислен свят на мечти, тази чувствителна котка обича да се сгрява от комфорта на доброто човешко отношение. Тя се наслаждава на съжителството не само с възрастни и деца, но би могла да осъществи щастливи взаимоотношения и с други домашни любимци. Отличителни са нейните поразяващи сапфирено-сини очи и мека, коприена, златиста космена покривка със средна дължина. Тази красива порода е селекционирана от улични котки преди около 100 години. Към средата на този век тя е влошила донякъде своите качества, но благодарение на грижлива селекционна работа след 1950 година възвръща своя първоначален красив вид и става отново желана и конкурнтоспособна порода на изложбения ринг.

Британската Синя Късокосместа котка е може би най-популярната от британските късокосмести породи. Нейната мила, гальовна природа, съчетаваща интелигентност и привързаност, а и известна палавост, се допълват идеално от нейната красота. Подобно на другите британски късокосмести породи, тя е здрава, с добре замускулено тяло и къси крака.Отличава се с голяма красота, подобна на плюш космена покривка със сиво-синкав цвят и имаща големи, кръгли, оранжево или медно оцветени очи.

Известна още като "Раджа", тази котка със златисти на цвят очи се прдполага да е живяла в будистките храмове още около 15 век. Едновременно със силно изразено чувство за достойнство и много чаровни, котките от тази порода могат да бъдат както палави, така и доста резервирани. На тях самите, както и на хората около тях, никога не може да им доскучае, тъй като те се забавляват постоянно с изследване на заобикалящата ги действителност. За любителите на котки, които винаги предпочитат и се надяват на взаимно уважение те никога няма да поднесат разочарование. Най-характерната черта на тази котка е нейната любов към хората.

Твърди се, че приносът на големият манастир Шартрьо във Франция през Средните векове, се заключава в две важни открития, които си заслужава да бъдат отбелязани. Едното е зеления ликьор, а другото е красивата котка Шартрьо. Характеризираща се със своята сила и независимост, тази интелигентна котка може да демонстрира в голяма степен и своята привързаност и нежност. Никога скучна, тя постига необходимия баланс между изявеното си чувство за достойнство и донякъде развитата си палавост. Изключитлно известна, най-вече със своята синьо-сива космена покривка, тя притежава големи, изразителни, кръгли очи и силно замускулено тяло

Със своята копринена, преливаща във всички цветове на дъгата, космена покривка, чинчила притежава изключително впечатляващ външен вид и си е спечелила многобройни почитатели по цял свят. Една от първите култивирани от човека породи, чинчила е завоювала своя клас за пръв път още през 1894 във Великобритания. Обикнковено доста склонна към привързване, на моменти проявява безкомпромисно чувство за независимост.Тя обича да играе и може да прекара часове в забава на самата себе си и на хората около себе си. Скъпоценната козина на чинчила, която е гъста и коприненоподобна, се нуждае от ежедневна поддръжка.

Дата: 12.08.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Свещената котка от Бирма
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.