Търсене:
Папратите - загадъчни и величествени

С тях може да оформите в двора си зони, в които цари спокойствието.

Ако искате в своята градина да имате ъгълче за почивка с растения с привлекателен зелен тон и съвършени форми, то папратите са именно това, което ви е нужно. Те поразяват с разнообразието си от видове, красота и изящество.

Папратите дълго време потъваха в сянката на градината. В буквален и преносен смисъл на този израз. В буквален – защото повечето от тях действително предпочитат сянка, а в преносен – заради това, че градинарите на практика не се интересуваха от папратите и ги държаха само в най-отдалечените ъгълчета на градината. Но това е напразно! Благодарение на необичайната си форма на храста и нежните, сложно перести листа, папратите създават в градината винаги привлекателни зони с атмосфера на покой и тайнственост, особено в компанията на такива сенколюбиви култури като арункусът, дамското сърце и самакитката. Дори малка групичка от обикновената женска папрат сред издръжливите на сянка растения под шарената сянка на листата на дърветата и храстите, напълно ще промени картината, внасяйки в нея експресия. Ако такива силно разрастващи се видове като мъжката папрат, осмунда или щраусовото перо помагат бързо да озелените големи сенчести зони, то царската папрат, обратното, предпочита ефектните места на открито.

Тъй като естественото местообитание на повечето папрати е гората, то и култивираните обичат хумусните, леки по механичен състав и нормално увлажнени почви, но не обичат застоялата влага. За да получите такава почва в градината си, трябва в продължение на няколко години редовно да оставяте опадалите листа да изгният под дърветата и храстите.

Ако искате да размножите папратите на нов участък с недостатъчно плодородна почва, веднага добавете в нея колкото можете повече компост от листа или дървесни кори. За тези усилия папратите ви ще ви се отблагодарят с дълъг живот и красота. Най-доброто време за засаждане е пролеттта. Без никакви проблеми можете да засадите папратите и през есента.

Малка, но много красива група прапрати предпочита каменистите почви. В алпинеуми великилепно се чувстват златистата папрат, страшничето, блехнумът. С изключение на златистата папрат на всички тези папрати е нужна сянка и достатъчно влажност.

Дата: 22.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Папратите - загадъчни и величествени
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.