Търсене:
Плеиоспилос

Родът Pleiospilos се състои от 20 до 40 растения. Всичките от Южна Африка. Стъблото е много късо и обикновенно е под почвата. Името Pleiospilos идва от гръцки и означава "много точки", заради тяхната характерна окраска. Периодът на активен растеж е от късното лято, до късната есен. Добре е да сте осигурили и добър дренаж на растението - обикновенно се слагат ситни камъчета на дъното на саксията.  

Най-разпространеният плеиоспилос в България (по мои наблюдения) е Pleiospilos nellii - едно прекрасно цвете, което е особено подходящо за начинаещи, тъй като то спада към групата на опортюнистичните месемби. Тоест периодите на покой и растеж не са строго фиксирани и растението се възползва от условията които му предлага околната среда.

Моят Pleiospilos nelii не случи на добър стопанин и тъй като беще първият ми жив камък, аз, незнаейки нищо специфично за начина на отглеждане го третирах както и другите ми цветя - хубавичко поливане! Естествено той изгни за няколко дни. Това ме накара да потърся информация в интернет и да си купя нов, естествено! Новият ми Pleiospilos остана жив, но аз все така недобре информиран го поливах обилно през лятото. Като резултат вместо обичайните 2 чифта листа които има, растението разви и още една двойка. Ако и на вас ви се случи подобно нещо застанете на щрек! Повечето от по-опитните любители ще ви кажат че не бива да имате повече от 2 двойки листа, но доста често на снимки в интернет се виждат и такива с 3. Очевидно сте поливали малко повече от необходимото, затова сега се опитайте да ограничите поливанията до пълен минимум. Аз обаче продължих да поливам и спрях много късно. Месембът разви и четвърта двойка листа и за момента ги поддържа, въпреки че спрях поливането за около 6 месеца. Имайте предвид, че не е хубаво за толкова дълго време да оставяте почвата напълно суха! Още една моя грешка! Аз само пръсках с пулверизатор отвреме на време и резултатът бе, че растението ми не разви хубава коренова система. Вместо да е дълбока, както би следвало да бъде, тя остана плитка за да може да усвоява минималното количество влага, което осигурявах при пръсканията. Другият минус е, че ако оставите почвата напълно суха за прекалено много време, тя ще се спече и свие, образувайки пространство между себе си и саксията. Когато възстановите поливанията, те няма да бъдат ефективни, тъй като водата няма да попива в почвата, а ще изтича от саксията през тези пространства.

Не че има нещо лошо в това листата да са повече от две. Просто е леко неестетично и означава че преполивате или пък поливате не когато трябва.

Дата: 27.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Плеиоспилос
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.