Търсене:
Азалия

Това е удивително по декоративност и продължителност на цъфтене храстовидно растение. Цъфти и зиме и лете.

В продължение на няколко столетия са правени опити да бъде пренесена от родината й – остров Ява, но не е можела да издържи новите условия на живот в Европа. Едва през 1808 г. капитан Уелбанк донася богато цъфтящия храст от Индия и го предава в ботаническа градина недалече от Лондон. От него, чрез селекция и хибридизация с различни видове рододендрони в различни страни, са произлезли безбройното множество азалии.

Отглеждат се хибридните сортове заради красивите им цветове, които имат форма на звънче и са разположени по върха на клончетата. Те могат да бъдат прости или кичести и са обагрени в различни нежни тонове. По-разпространени са сортовете:
Pax - рано цъфтяща с бели цветове
Niobe - късно цъфтяща с бели цветове
Madame Mestagh - рано цъфтяща с розови цветове
Hollandia - средно рано цъфтяща с едри розови цветове
Vervaeneana rubra - средно рано цъфтяща с едри червени цветове
Има и с тъмно лилави и пъстри цветове.
 
Грижи: Азалията изисква хладно (16-17°), но светло място, запазено от преките слънчеви лъчи, редовно оросяване и подхранване. Почвата трябва да бъде с кисела реакция – рН 4 - 4,5, предпочита иглолистна или торф. Младите растения се пресаждат всяка година, а по-старите – на 2 – 3 години, в ниски и широки съдове.
 
Място: В диво състояние – на остров Ява и в Индия.

Размножаване: Размножава се предимно с резници, чието вкореняване и отглеждане 2-3 години до цъфтежа е трудно при домашни условия. Затова се препоръчва да се набавят растения с гъста, правилна коронка, свежи листа и добре оформени цветни пъпки. При добро отглеждане, азалията може да ви радва с цветовете си дълги години.

Вредители и заболявания:
Болестите, които най-често нападат Азалиите при отглеждането в домашни условия, са главно свързани с физиопатии. Ако листата и цветовете ви изглеждат с бледи цветове и повехнали, това показва недостиг на вода, незабавно трябва да се потопи саксията в съд с вода. Появата на кафяви петна по листата се дължи на прекалено високата температура на околната среда, придружена с ниска влажност на въздуха. Препоръчва се да се увеличи влажността и да се премести растението на по-хладно място. В случай, че има варовик в почвата или водата за поливане е прекалено твърда се забелязва появата на хлороза, причинена от липсата на желязо. Други заболявания причинявани от патогенни агенти, като гъби и бактерии рядко се наблюдават, по-възможно е растенията в дома да бъдат нападнати от акари, в такъв случай се прилагат подходящите препарати

Съвет на градинаря: Не я преполивайте и не я оставяйте да се засушава! За увеличаване на цъфтежа, в периода от февруари до юли-август на три пъти се подрязват връхните пъпки на клонките. Веднага след като спре да цъфти, се оформя коронката, като се режат пречупените, изсъхналите, или растящите навътре и накриво клонки.

Други особености: Винаги премахвайте цветовете след тяхното прецъфтяване, като внимателно отстраните и цветната дръжка, по този начин растението няма да хаби енергията си, за образуване на семена. Торете поне два пъти в месеца, като добавяте желязо, то ще подпомогне абсорбирането на хранителните вещества и ще направи листата с хубав интензивен зелен цвят. Запомнете, че тези растения страдат изключително много ако бъдат полети през горещите часове на деня, за това по-добре изчакайте с поливането до първите часове на вечерта или на следващата сутрин.

Любопитни факти: Азалиите са били познати още в древността, защото цветовете на много от видовете (преди всичко произхождащите от Азия) са изключително богати на нектар, макар че някой са отровни. Първите Азалии достигат Европа през края на 15 век и в началото се третират като оранжерийни растения с екзотичен произход. Веднага стават изключително популярни и започва тяхното кръстосване за създаването на нови хибриди, което продължава и до днес. Съдържат глюкозиди с антисептични и антиревматични свойства и вещества които се използват при цветната фотография.

Според езика на цветята Азалията означава "въздържаност". Това произхожда от китайската традиция, при която цвета е бил символ на женственост. Символизира и късмета, Азалия може да подарите на този на който предстои важно изпитание.

В Корея по времето на управлението на Сонгдок жената на един от приближените му по време на едно пътуване, забелязва красивите цветове на азалиите върху една стръмна скала. Един кравар се покатерил и подавайки и букет и посветил първата цветна поезия.

Дата: 07.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Азалия
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.