Търсене:
Алстромерията може да издържи до 3 седмици във ваза

Алстромерия e многогодишно растение, чиято родина е Южна Америка. Същетвуват около 70 вида. В България се разпространява най-много алстромерия с розови цветове.
 
Грижи: Добре вирее в песъклива, добре отцеждаща се почва. Задължително се следи pH - то, трябва да е 6.5. Добавят се минерални торове. Засаждането трябва да е при температура 20 градуса. Алстромерията е взискателна към храненето. В периода на растеж на растението (до края на лятото) трябва да се подхранва ежеседмично, като се редуват минерални с органични торове, а в периода на бутонизация се прекратява внасянето на азот. Алстромерията се полива умерено, продължителното преовлажняване на корените води до загниването им.

Място: Най-добри резултати се постигат в оранжерия.

Размножаване: Размножава се чрез делене на корените, след като прецъфти - през юли и септември. Храстът внимателно се изкопава с бел и коренището се разделя с нож. Всяка една част трябва да има минимум 10 пъпки, от които ще се развият новите растения. Добре е корените да се дезинфекцират, преди да се посадят. Разрасналите се коренища на алстремерията се делят на части през пролетта при необходимост и се разсаждат по 3-4 растения на квадратен метър. Разделените коренища се засаждат в почвата на дълбочина 10 см. След деленето алстремерията расте зле през първата година. Някои видове се размножават чрез пролетно засяване на семена. В съд с рохкав субстрат, се поставят семената, покриват се с тънък слой почва и се увлажняват. Съдът се покрива със стъкло. Обикновено след 3 седмици се появяват растенията, а след като се засадят в почвата, те цъфтят обикновено на втората година.

През последните години това цвете трайно се настани в букетите. Елегантната алстромерия (Alstroemeria) е многогодишно растение с коренища, което идва от Южна Америка. Тя има неплътни съцветия с много красиви цветове с разнообразна окраска, изпъстрени с контрастни щрихи и линии. По екзотическата си багра и устройство на цвета, алстромерията напомня орхидеята и лилиума, затова растението се нарича още “перуански лилиум”. Има множество видове, високодекоративни хибриди и сортове алстромерията.
Това е знаменита високопродуктивна и устойчива на болести оранжерийна култура, рязаният цвят на алстромерията може да стои във ваза до 3 седмици. Ако не забравяте ежедневно да сменяте водата в съда, растението ще покаже всичките си съцветия до последната пъпка.

Създадени са компактни хибриди на алстромерията за саксийно отглеждане, като височината им се колебае в границите 20-40 см. През лятото всички цъфтят с големи цветове с диаметър 5-7 см. Алстромерията се отглежда в открита почва без да се изважда и покрива през зимата само в страните с мек климат. Но тъй като това растение издържа малки замръзвания на почвата, то може да се отглежда и в нашите ширини, при условие че почвата е с добър дренаж и върху коренището се постави дебел слой мулч, слама или друг изолационен материал. Алстромерията успешно расте на проветриви, но защитени от силния вятър места, предпочита светлите, но без жарко слънце и полусенчестите ъгълчета на градината. Бързо се разраства в добре дренирана, рохкава, плодородна почва с неутрална или слабо кисела реакция. В тежката почва пред засаждането на кореницата трябва да добавите торф, слама и други разрохкващи материали.

Дата: 07.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Алстромерията може да издържи до 3 седмици във ваза
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.