Търсене:
Юка

Юката произхожда от Средна Америка. Тя е устойчиво растение, много лесно за отглеждане. Прилича на палма с дебело, късо стъбло и гъвкави тъмнозелени листа с неравни и грапави краища. Цветовете на юката са бели като звънчета с приятен аромат, образуващи гроздове. Трудно цъфти в домашни условия.
Наричат я още "палмова лилия". Не е скъпа, лесно се култивира и е подходяща за начинаещи цветари.

Лесно може да пригодите размера към вашето помещение като подрежете стъблото до необходимата височина. Излизащата от стъблото листна маса се сгъстяват с времето, но стъблото не може да порастне допълнително. 
Отглежда се на температура около 18-24° С, а през зимата – не по–малко от 10° С. Не се допуска задържане на вода. Полива се редовно от пролетта до есента. Зимата почвата трябва да е съвсем леко овлажнена. Подхранва се всяка седмица през пролетта и лятото. През зимата не е неоходимо. Расте на глинесто-хумусна, песаклива почва, която пропуска добре водата. Добре се развива и в готови смески. Комбинация от пръст, торф и пясък трябва да е в съотношение (1:1:1)

Обича нормална влажност на въздуха. Редовно избърсвайте листата от прах. 
Юката е светлолюбиво растение, което добре понася и слънчево огряване. През лятото може да се изнесе на двора или балкона. Предпочита нормалната стайна температура. Добре е през зимата да я преместите на хладно място с температура около 10-15 С.

Размножава чрез стъблени резници. След като отрежете, оставете наколко часа да засъхне мястото на среза и го засадете в саксия поставена на топло и с висока влажност на въздуха място. От едно дълго стъбло може да се отрежат няколко резника.

Съвет на градинаря: Предпочита глинените съдове пред пластмасовите. Пресаждане трявба да се извършва всеки 2-3 години. Засадете няколко растения с различна височина заедно в една саксия. Така няма да се виждат оголените стъбла и ще изглеждат по красиво.

Дата: 27.09.2007 г.
Всичко за дома
1 мнение

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Юка
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.