Търсене:
Алойзия

Aлойзията е крехък, многогодишен храст. Средната височина, която достига е 1.20 см, с изключение в топлите страни, като Чили, където достига до 3 метра. Листата на алойзията са овални и заострени към края. Разположени по двойки по дължина на стъблото. Цветчетата са малки и растат на гъсти, издължени китки. Имат приятен, леко кисел аромат. Цъфтят в бели или бледоморави цветове обиконовенно през топлите месеци - от лятото до късна есен. 

Отглежда се на светло при температура 2-10°С. Тъй като сменя листата си, старите листа трябва да се отстраняват редовно. Полива се рядко. През март се подрязва наполовина, старата туфа се освобождава и се засажда в нов субстрат. 

Алойзията може да се отглежда навън. Обича лека сянка и тихо и неветровито място. През късната есен задължително трябва да се внесе на топло, за да се предпази от мъглите, които попарват крехките му листа и цветчета. Ако предпочитате да го гледате на закрито, трябва да му осигурите просторна саксия - поне два пъти по-голяма от кореновата му система. Почвата в саксията трябва да бъде добре дренирана, като за целта можете да използвате специални почвени смеси, които спомагат за това. Подобна смес можете и сами да приготвите - 2 части почва, 2 части торф, 2 части тор и 1 част пясък.

Размножава се през пролетта чрез семена или резници от стъблото. Семената се събират късо през лятото, когато растението започва да съхне. За целта внимателно разцепете плода, след което семената лесно ще се изсипят в ръката ви. Изсушете ги на студено и сухо място и на пролет ги засадете в песъчлива почва на дълбочина от 15 см. Размножаването чрез резници е по-разпространено. Отрежете от основата разклонение на стъбълцето и го вкоренете за 1-2 седмици. След като порасне и заякне се засаждат наоткрито и светло място. 

Дата: 27.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Алойзия
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.