Търсене:
Видове кафе

Кафееното дърво е тропическо вечнозелено растение. То се нуждае от много влага и топлина, но силното слънце му действа неблагоприятно и затова в плантациите се засаждат и други дървета, които да му пазят сянка. Оставено да расте свободно, кафееното дърво може да достигне височина повече от 10 м., но за да се улеснява беритбата на плодовете му, то се подрязва. Листата му имат маслинено зелен цвят и излизат на снопчета от къси стебла. Кафееното дърво цъфти обилно. Цветовете му са снежно бели и имат аромат на жасмин. Дава плодове след третата си година. Плододаването му продължава повече от 30 години. Плодовете му са месести и приличат на череши. Преди узряването те имат зелен цвят, а след това цвета на узряла ягода. Във вътрешността на плода са скрити две бобовидни зърна, прилепени с плоската си страна, едно към друго. Беритбата му се извършва по различно време - според климатичните и географските особености на отделните страни. Суровите зърна имат жълтеникавосив или зеленикавосив цвят. Зърната имат силно тръпчив вкус. След прибирането им те се подлагат на изсушаване и изпичане. И днес се срещат племена, които ги ядат сурови. От суровите зърна не може да се приготви кафеено питие.

Кафееното дърво принадлежи към рода Кофеа от семейство Рубиацее. С промишлена цел се използват следните основни видове: Кофеа Арабика (или само Арабика), Кофеа Либерика и Кофеа Робуста (или само Робуста) .

Поради голямото разнообразие на видовете кафе кафеената култура се отглежда в обширна географска зона.

Кофеа Арабика е най-важният вид. Тя се отглежда в близо 60 % от всички страни, било в чист вид или като кръстоска с други видове. Този вид преобладава в Западното полукълбо. . В Африка се отглежда само от Судан, Етиопия, Ангола, Заир, Руанда, Бурунди, Уганда, Кения, Танзания и Малави. Арабиката беше почти на изчезване от Азия поради вредите нанесени от паразита Хемилеа вастатрикс. С търговска цел се култивират голям брой разновидности на Арабика. Сортът "Бурбон" е втория по икономическо значение и се отглежда главно в Бразилия и Сан Салвадор. Семената от типа "Блу Мунтен" произлизат от Ямайка. Този вид се отглежда в много страни, тъй като е устойчив на вредители и дава висококачествен плод. Други разновидности са "Катура", "Мундо Ново". С по-малко значение са "Сан Рамон", "Марагоджип", "Чера", "Колумннарис" и др.

Кофеа Либерика е единственият вид, който се отглежда в Гвиана, а много други страни се среща смесен с Арабика. или Робуста.

Кофеа Робуста е единствената отглеждана разновидност в Дахомей, Того, Габон и щата Конго (Бразилия). С основно значение е Ангола, Заир, Камерун, Бряг на слоновата кост, Танзания, Индонезия, Мадагаскар и Виетнам. Така тя е съсредоточена в Африка и Азия.

Други разновидности на кафето са Кофеа девервей (Африка), Кофеа рацемоза (само Мозамбик), Кофеа стенофила (Сиера Леоне), Кофеа абеокутае (Бряг на слоновата кост).Рядък вид е Кофеа конюга (само Индонезия). Тези видове не са разпространени поради липсата на желани вкусови качества или слаба издръжливост на вредители и климатични промени.

Търговските сортове се различават не само по характерните външни белези, но и по своя аромат и вкусовите си качества. За най-добър вид се счита Арабската арабика Мокка, наричано така по името на пристанището, от което е експортирано. То се отличава с лек винен мирис и сравнително висока киселинност. От Бразилските видове кафе особено популярно е Сантос. Типът Бубронсантос също е с отлични вкусови качества и аромат.

Почти винаги търговските марки кафе приготвят "букети" от различни сортове, с което се постигат определени вкусови качества.

Робустите се използват предимно за производството на екстракти от разтворимо кафе. Въпреки, че у нас те са предпочитан сорт.

Източник: в-к Пътешествие бр. 2
Дата: 12.05.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Кафе | Видове кафе
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.