Търсене:
Латинопури Хондурас

Хондурас е вторият износител на пури за САЩ след Доминиканската република. Износът им за 1990 г. е бил над 40 млн. броя. Разнообразието в стила, вкуса и аромата на хондураските пури се дължи на разнородния релеф на страната - тютюневи плантации има в равнинните части и близо до морето около Сан Педро Сула, има и в по-хладните хълмисти и планински райони на Санта Роса де Копан и Данли. Икономическият ръст на тютюневия износ, както и този на Доминиканската република, бил постигнат едва след анти-Кастро политиката на САЩ от 1960 г. Търговията с пури претърпяла същински бум - и фамилните фабрики, и големите индустриални заводи регистрирали значителен ръст. Между последните особено успешни четири десетилетия имат "Consolidated Cigar" и "U.S. Tobacco company's Central American Cigars". Фамилни форми като "Tabacos Plasencia", "Honduras American Tobacco", "Villazon" и "Tabacos Flor de Copan" също са част от големите износители за САЩ.

Въпреки че има общ корен между Хондурас и Куба, хондурасците са хора, които с националистически плам ще ви заобясняват колко е далече времето, когато дедите им са се заселили на тази земя и са започнали да правят пури не по-лоши от кубинските. Претенциите им се основават и на това, хондураският продукт е всъщност от кубински семена.

Някои запалени пушачи твърдят, че най-добрите хондураски пури превъзхождат хаванските, но въпросът е спорен и зависи от индивидуалността на пушача.
"Хондураски пури", казва един адвокат, пушат хора, които израстват - мисловно, в кариерата си, всякак..."

За обща култура е добре да се познават главните производители и марки на страната. Това са "Baccarat", "Bances", "Don Mateo", "Don Ramos", "Don Tomas", "El Rey del Mundo", "Excalibor", "Hoyo de Monterrey", "J. R. Ultimate", "La Invicta", "La primadora", "Mocha", "Punch", "Riata" и "Zino".

Не е просто съвпадение на имената, че марки като "Punch","Hoyo de Monterrey", или "Zino Davidoff" имат и кубинска, и хондураска версия. Не става дума за менте - пурите са съвсем легални - просто са произведени от хондураски тютюн в техни фабрики със съгласието и под контрола на главния производител. С тези марки излизат пури и от други части на света. Определено има разлика, но пък може да се говори и за "обща физиономия". Компетентните могат да се произнесат само след тестване.

Източник: в-к Пътешествие бр. 12
Дата: 20.07.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Табак | Латинопури Хондурас
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.