Търсене:
Кафе

Semen Coffeae

Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питието кафе. До XVIII в. използването му било ограничено. През 1958 г. в Цариград се открива за първи път заведение, в което се поднася кафе, наречено кафене.

Използват се семената на високото от 5 до 20 м кафеено дърво, от което се срещат различни видове, отнасящи се към сем. Брошови. Тяхна роднина се смята Етиопия. Предполага се, че отглеждането му в арабските страни започва през XIV в.

Днес главният производител на кафеените семена е Бразилия, следват Колумбия и ред други африкански и арабски страни.

За да се получи кафе с приятен вкус, зелените семена се съхраняват няколко години, през които те доузряват.

В семената на кафето се съдържа от 0,6 до 2,4 % алкалоидът кофеин (който в по-голямата си част е свързан с хлорогеновата киселина), азотни вещества, мазнини, захари, органични киселини и много други вещества.

Преди приготвяне на питието семената се пекат при температура 200° С, при което настъпват промени в химичния им състав. Напр. захарите се карамелизират, следствие на което зърната изменят цвета си (стават тъмнокафяви), появява се лесно летливото масло кафеол, което има твърде сложен химичен състав и придава особено приятния аромат на печеното кафе.

Най-доброкачествените кафета са арабското "мока" и колумбийското, следват гватемалското, бразилското и ямайското. Те се различават по големината на семената, по техния цвят, вкус и мирис, по абсолютното и относителното им тегло и по процентното съдържание на алкалоиди.

Печеното кафе се пази в добре затворени съдове на хладно място в продължение на 6 месеца, без да загубва аромата си.

Срокът за съхранението на смляното кафе е много по-малък (7-8 седмици).

У нас питието кафе се приготвя чрез смесване на смлени кафеени семена главно с леблебия, ръж,пшеница, а в други страни — предимно с корените на цикорията.

Доброкачествеността на кафето зависи от съдържащия се в него кофеин. Той влияе върху обмяната на веществата в организма, усилва диурезата, подобрява кръвообращението и пр. Питието кафе действа по-добре в горните случаи в сравнение с чистия кофеин, тъй като вземат участие и други вещества, които подсилват действието на този алкалоид, като например кафголът и пр.

Продължителната употреба на кафе в големи дози предизвиква хронично отравяне!

Дата: 23.03.2003 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Кафе | Кафе
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.