Търсене:
Кафето удължава живота
Не е известно дали пиенето на повече кафе би довело до по-добро здраве
Не е известно дали пиенето на повече кафе би довело до по-добро здраве

Ако сте ценители на сутрешното кафе, денят ви може да започне още по-приятно, след като разберете резултатите от последното голямо английско изследване върху консумацията на енергизиращата напитка.

Докладът анализира навиците за пиене на кафе сред повече от 400 000 мъже и жени, на възраст от 50 до 71 години, в продължение на 14 години. Въпреки че кафето съдържа кофеин, който може временно да увеличи сърдечната честота и кръвното налягане при някои хора, то има и стотици други съединения и антиоксиданти, които повлияват благоприятно здравето.

Данните показват, че колкото повече кафе консумира човек, толкова по-малко вероятно е той да умре от множество здравни проблеми, включително диабет, сърдечни или респираторни заболявания, инсулт, инфекции и дори наранявания и инциденти.

Рискът от смърт по време на 14-те години, през които е провеждано изследването, е бил около 10 % по-нисък за мъжете и около 15 % по-нисък за жените, които пият от две до шест или повече чаши на ден. Резултатите били приблизително еднакви сред почитателите на кофеиново и на безкофеиново кафе.

Данните са били реални само след изолирането на редица други фактори и навици, които съпътстват консумацията на горещото питие. Всеизвестно било, че с кафето върви и цигара, а пушачите ядели повече червено месо и по-малко плодове и зеленчуци, спортували по-рядко и пиели повече алкохол, с други думи, подвластни на всички вредни навици, влошаващи здравословно състояние.

Данните показват само връзката между консумацията на кафе и по-ниската смъртност сред наблюдаваната група от хора, но не е известно дали пиенето на повече кафе би довело до по-добро здраве.

Източник: Нийл Д. Фридман, The New England Journal of Medicine
Дата: 22.05.2012 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Кафе | Кафето удължава живота
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.