Търсене:
Познавате ли пълнозърнестия хляб?

От времето, когато в магазините имаше три вида хляб - бял, "Добруджа" и типов, ни делят само няколко години. Но за краткото време и не толкова големите търговски обекти се надпреварват да предлагат на клиентите си най-различни асортименти хляб. Напоследък е много модерно на щанда в магазина да присъстват и т.нар. пълнозърнести хлябове. Специалистите по хранене ги препоръчват като по-здравословни, защото запазват хранителните свойства и полезността на зърното. Тези хлябове се търсят и защото са диетични и по-нискокалорични.

Клиентите обаче като видят 5-6 вида хляб с тъмен цвят, се объркват, чудят се кой е пълнозърнестия и не знаят каква марка да изберат. А търговците невинаги ги познават, за да им окажат съдействие при избора.

Засега няма български хлебари, захванали се да произвеждат истински пълнозърнести хлябове. Често хлябове от бели брашна с примеси или малцови оцветявания се кръщават от производителите или търговците като пълнозърнести. Но те съвсем не са такива.

Фирмата "Деливъри Експрес" внася у нас няколко вида истински вествалски пълнозърнести хлябове, правени по стара технология. Техен производител е фирма "Местемахер" в град Гютерсло, Германия. Фирмата е основана от Вилхелм Местемахер през 1871 г. като малко семейно предприятие. В моментът оборотът на "Местемахер" е 65 милиона германски марки. Хлябът с тази марка е много известен, защото се продава в над 87 страни по света. Високата трайност на продукта прави възможно не само транспортирането му надалеч, но и дългото съхраняване. Въпреки трайността му - притежава рекордните шест месеца, хлябът не съдържа консерванти. Той се запечатва в опаковки, които не позволяват да има бактерии, ускоряващи гнилостните процеси.

Хлябовете на "Местемахер" се замесват не от брашно, а от шрот, приготвен от едро смлени зърна. Към него са прибавени ръж, витамини и други добавки. Е нас се внасят 7 вида "Местемахер" - с три вида ядки, със слънчогледови семки, с тиквени семки, с ленено семе, с мюсли, "Пумперникел" и "Фитнес".

Хлябът на "Местемахер" се продава у нас на такава цена, на каквато е и в Германия, въпреки че в нея са калкулирани транспортните разходи, ДДС и мита. Независимо от доста по-високата за българския пазар цена магазините, които държат да предлагат истински пълнозърнест хляб, би трябвало да потърсят марката "Местемахер".

Източник: в-к Пътешествие бр. 13
Дата: 15.07.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Тайни | Познавате ли пълнозърнестия хляб?
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.