Търсене:
Нитратите носят рак?

Изкуствена паника се създаде из народа за нитратите в зеленчуците, заяви д-р Снежана Алтънкова, шеф на дирекция "Здравна профилактика" към Министерството на здравеопазването. Досега няма случай на отровен от тях, защото са безвредни, категорична е тя.

Веществата носели риск само за бебетата под 3 месеца. Ако ги погълнат в огромни количества, те могат да посинеят. Получавал се т.нар. метхемоглобин. Той пречи на хемоглобина в кръвта да пренася кислорода в организма. Отравялото обаче ставало само от нитрати във водата, а не в зеленчуците, заяви Алтънкова. При това рискът бил единствено теоретичен.

Дали нитратите са опасни или не за здравето родните експерти токсиколози не желаят да отговорят.

Темата е табу в токсикологичния отдел на Центъра по хигиена и в Националната служба за растителна защита, карантина и агробиохимия. Даването на информация било забранено под заплаха за уволнение.

В доклада на Световната здравна организация (СЗО) от 1998 г. обаче пише, че в количества малко над нормите нитратите могат да предизвикат метхемоглобин и у възрастните.

Носят риск от рак

Опасността идва от взаимодействието на нитратите с различни аминосъединения, при което се получават съединенията нитрозамини. Те могат да причинят рак. Най-опасни са за бременни и хора с болни стомаси. Предизвикват дефекти у новородени, сърдечносъдови болести, проблеми с щитовидната жлеза, твърди докладът на СЗО. По-вредни били тези в питейната вода, а не в храната, уточняват те. Във висока концентрация в питейната вода нитратите причиняват гуша, категорични са още световните експерти.

Рисковата група са хората с хронични гастрити. Нагълтат ли се с нитрати, може да ги повали рак на стомаха. Към смъртоносната болест били предразположени хора с анемии и язви на стомаха.

Превръщането на нитратите в нитрити става най-често, ако продуктите се съхраняват на стайна температура.

За да се предпазите, дръжте храната в хладилник, най-добре вакуумирани. Не размразявайте зеленчуците дълго време на стайна температура, съветват експерти.

  • Най-много са нитратите в спанака, репичките, салатата и др.
  • Най-малко се натрупват в доматите, пиперките, краставиците. Срещат се и морковите и в зелето.
  • Най-силна е концентрацията им в зеленчуците през пролетта. Причината е, че слънцето е по-слабо, твърдят токсиколози.
  • Ако искате да избегнете тези химикали, не яжте корените, дръжките на листата, влакнестите снопчета, външните листа на зелето; кората и частта до стеблото на краставиците. Нитратите се трупат още в натъртените и загнилите парчета.
  • С 5-15% намалява съдържанието на вредните вещества, ако обилно миете зеленчуците.
  • От 20 до 25% се чистят и ако сготвите продуктите. В соса на манджите има повече нитрати, отколкото в основната й част.
  • Южните цитрусови плодове са с високо съдържание на витамин С и чистят нитратите от кръвта, убедени са родни експерти.

Кой ги открива?

Вкусът и външният вид на храните и зеленчуците не издават натрупани нитрати, заяви д-р Снежана Алтънкова. Не можете да ги познаете по никакъв начин. Нашето парниково производство обаче било чисто, защото родните фермери нямат достатъчно пари и не използват скъпите и опасни азотни торове, смята Алтънкова. Безвредни били и вносните зеленчуци, показвали периодични тестове на ХЕИ.

От две години не работи Лабораторията за изследване на нитратите в храните на Женския пазар. Действа само частната лаборатория на пазар "Ситняково".

Къде какво мерят?

Най-много нитрати има в месото и зеленчуците, твърди докладът на Световната здравна организация.

Трупали се също в млякото и млечните продукти. Затова са тях също има препоръчителни норми. У нас обаче експертите са категорични, че месото и млякото са опасни само за децата. Затова норми има единствено за готовите детски храни на плодова, месна и млечна основа. За възрастните българи явно опасност няма.

Източник: д-р П. Далев, Л. Прангова
Дата: 16.08.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Тайни | Нитратите носят рак?
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.