Търсене:
Коледен подарък за просветеното човечество

Шоколадът започнал триумфално шествието си по света. Отначало той бил много скъп и се смятал за типично мъжко питие.

През 1847 година британската фирма "Фри и синове" измислила начин да се произвежда гъста шоколадова смес. За Коледа фирмата пуснала на пазара първите шоколадови блокчета.

Оттогава са минали над 150 години. През това време производителите на шоколад по всякакъв начин угаждат на чревоугодниците. Появиха се сума ти вкусотии - шоколад със стафиди и ядки, с ликьор, коняк, ром, с крем, захаросани плодове, пуканки и конфитюр. До такава степен се разпуснаха, че започнаха да слагат в шоколада морско зеле и женшен. Но всичко това са добавки. Всъщност съществуват всичко на всичко четири вида шоколад, които се приготвят от какаово масло, настъргано какао, пудра захар, лецитин и добавки. В зависимост от пропорцията, в която са забъркани добавките, шоколадът бива:

Горчив - най-шоколадовия шоколад. Захарта в него е много малко, затова пък има много настъргано какао, което е причина за тъмния му цвят и благородната горчивина.

Млечен - в този шоколад се добавя мляко, което прибавя светъл оттенък и мек вкус.

Бял - някои смятат, че белият шоколад въобще не е шоколад, даже приемат белия му цвят за предателство по отношение на любимия продукт. Напразно, този шоколад е съвсем натурален. Просто в него няма настъргано какао. Това обаче няма значение, защото вкусът и ароматът на шоколада се дължат на какаовото масло.

Аерошоколад - стандартната шоколадова смес се поставя във вакуумна камера и бързо се охлажда - така се получават шупли в шоколада.

Имайте предвид, че: съвсем не всичко, което прилича на шоколад е шоколад, каквото и да пише на опаковката, най-добре прочетете състава. Ако блокчето не съдържа какаово масло, а има растителни масла и мазнини значи не може да претендира да носи благородното име "шоколад". Според мен тези сладки блокчета понякога са много вкусни.

Какво друго трябва да знае нашият брат - потребителят? Шоколадът има строго определен срок за съхранение. Млечният - 3 месеца, горчивият, ако е без добавки - 6 месеца. След изтичане на този срок вече не е същият продукт. Никога не съхранявайте шоколада в хладилник - той губи аромата си. Най-добре го сложете на тъмно място със стайна температура.

Източник: в-к Пътешествие бр. 9
Дата: 05.07.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Тайни | Коледен подарък за просветеното човечество
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.