Търсене:
Световните шоколадови шампиони в туризма

Швейцария, Белгия, Франция, Испания и САЩ се нареждат сред петте най-популярни места за производство на най-разнообразни шоколадови изделия. Това автоматично превръща тези държави в най-привлекателните туристически дестинации за любителите на шоколада


Познато ли ви е приятното чувство от това да държите в ръце любимия си шоколад? Коя е страната, която произвежда най-хубавите бонбони? Жителите на коя държава ядат най-много шоколад? Къде можете да станете майстор в правенето на шоколади? Следва класацията:

Цюрих и Берн, Швейцария

Откъде другаде да започнем, ако не от Швейцария, страната с най-голяма консумация на шоколад на глава от населението (11.6 килограма на човек годишно). Швейцария е родината на Тоблерон – световноизвестният триъгълен шоколад, създаден в началото на ХХ век в Берн. В Цюрих се намират централите на три известни фирми производителки на шоколад – Шпрюнгли, Линдт и Тойшер. Тук, в най-големия град в страната можете да прекарате часове, опитвайки стотиците шоколади в различни форми, фигурки и десерти в местните кафенета и магазинчета. В близост до оживения площад Парадеплац ще откриете огромен магазин за шоколад, който е рай за всички маниаци.

Белгия

Както местните жители обичат да изтъкват – белгийският шоколад е храна за шампиони, примамка за любовници, наслада за богатите и най-сетне – любимото нещо на масите. В страната има повече от десет шоколадови фабрики, 16 музея на шоколада и 2 000 магазина за шоколад. Всички градове и малки селца имат луксозно място за продажба на шоколадови изделия. С производството на 172 000 тона шоколад годишно, Белгия оглавява класацията на най-сладките дестинации в Европа. Най-популярни са бонбоните с разнообразни вкусове. Много от производителите продължават да ги правят ръчно.

Тан л’Ермитаж, Франция

Това е малък френски град в лозарска област близо до Лион, където през 1922 г. е основана първокласната фирма за производство на шоколад Валрона. Днес тя е един от водещите производители на шоколад в света и е съсредоточила дейността си главно върху направата на висококачествени луксозни шоколадови изделия. Фирмата поддържа и свое собствено училище за професионални готвачи, производители на шоколад и майстори по приготвянето на кетъринг. На аматьорите се предоставя възможност да посещават тридневен курс с такса от 1 000 долара, по време на който се учат да приготвят вкусни десерти.

Виляхойоса и Аликанте, Испания

Най-старите марки шоколад и бонбони в Испания - Валор, се произвеждат в Ла Вилахойоса, наричан Шоколадовия град. Той предлага много удоволствия като местния музей на шоколада, където можете да разберете как се произвежда вашият любим шоколад. Градът се прочува, когато започва да внася какаови зърна от Еквадор и Венецуела през XVIII век. Валор е известна марка не само в Испания, но и в цяла Европа. В изключително популярните си магазин и кафене в Аликанте, освен страхотния шоколадов мус и студените шоколадови напитки, можете да опитате и местния специалитет  - шоколад с чурос. Това сладко тесто е идеално за консумация с чаша горещ шоколад.

Сан Франциско, САЩ

Сан Франциско е една от световните столици на шоколада. Тук ще намерите легендарния производител Джирардели, чийто шоколад се е превърнал в символ на града, подобно на трамвая. Фирмата е основана през 1852 г. и е втората по възраст шоколадова компания в САЩ.

В района на залива на Сан Франциско се намира и Шарфен Бергер -  производител на шоколад и първата американска компания, създадена през последните 50 години, която започва да прави шоколад на плоски парченца, вместо на топчета. В определени часове (шест пъти дневно) посетителите могат да обиколят фабриката им без да плащат за това.

Дата: 15.05.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Световните шоколадови шампиони в туризма
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.