Търсене:
История на микровълновата печка

Микровълновата печка, която заема основно място в кухнята на всяко семейство, както повечето гениални изобретения се появява съвсем случайно. През 1946 г. американецът д-р Пърси Спенсър се труди в лабораторията на "Рейтиън корпорейшън" в Бостън върху проект за разработка на радари. Няколко години по-рано във Великобритания били направени първите свръхвисокочестотни радиолокационни станции. Спенсър изучава сърцевината на тези радари - генератор на свръхвисокочестотните трептения в сантиметровия диапазон, наречен магнетрон. По време на експериментите изследователят забелязва, че шоколадовият десерт, който имал в джоба си, се разтопил. Той веднага изпраща свой сътрудник да купи царевица за пуканки. Д-р Спенсър поставил царевичните зърна до магнетрона и се отдалечил. Пуснал захранването и наблюдавал как зрънцата започват да цвърчат, да се пукат и да се разпръсват из цялата лаборатория.

На следващата сутрин Спенсър решава да сложи яйце до магнетрона. Той сложил яйцето в чайника, като свалил капака и пуснал захранването. Негов сътрудник също искал да види какво ще стане с яйцето и пред очите на двамата то започнало силно да се тресе. Бързото повишаване на температурата в яйцето предизвикало огромно вътрешно налягане. Колегата на Спенсър, който бил силно впечатлен, се приближил и погледнал през горния отвор на чайника и точно в този момент яйцето експлодирало и изпръскало с горещ жълтък лицето му.

Спенсър веднага установява, че разтопеният шоколад, пуканките и взривеното яйце са резултат от въздействието на енергията на микровълните. Тогава той започва да експериментира, като поставя магнетрона в затворена метална кутия. Така се създава наситеност на електромагнитните вълни, които се отразяват от стените и не се губи енергия. Тези опити поставят началото на революция в готвенето, довела до създаването на микровълновата печка.

Инженерите в "Рейтиън" веднага започват да работят върху идеята на Спенсър, като доусъвършенстват конструкцията с цел устройството да намери практическо приложение. В края на 1946 г. "Рейтиън" предлага патент за използване на микровълните за готвене. За тестване в ресторант в Бостън се поставя прототип за затопляне на храна. През 1947 г. първата микровълнова печка вече е на пазара. Тя била доста примитивна в сравнение със съвременните уреди. Размерите й били направо гигантски - височина около 170 см и тегло 340 кг. А цената на микровълновата печка, наречена "Радарейндж", била 5000 долара. Магнетронът е с водно охлаждане, така че печката трябвало да бъде свързана към водопроводната мрежа.

Новият уред не бил приет добре на пазара, но това било обяснимо с огромното тегло и размери на печката. Така първоначалните продажби се оказали пълно разочарование, но не за дълго. Подобренията в конструкцията на уреда скоро довели до създаването на по-леки и евтини микровълнови печки. А с изобретяването на нов магнетрон с въздушно охлаждане отпаднала нуждата и от водопроводчик. Така направените микровълнови печки започват да пробиват на пазарите.

С времето хранителната индустрия започва да признава потенциала на микровълните и стартира търсенето на нови сфери за употребата им. Производителите вече използват микровълни за изсушаване на картофения чипс, за печене на кафе и фъстъци. Месото се размразява бързо и се правят полуфабрикати.

В средата на 50-те години на ХХ век компанията за бяла техника "Тапан" пуска на пазара първите модели за домакинството, които струват $1295. Те били високи около 60 см и работели на 220 волта. През 1965 г. "Рейтиън" купува "Амана рефриджирейшън" и след 2 години пуска микровълнова печка на цена 500 долара. Тя е по-компактна, по-безопасна и по-удобна за работа от предишните модели.

Развитието на технологиите по-късно прави тези печки необходими за кухнята на всеки дом. Но за да стане това, трябвало да бъдат превъзмогнати много митове и страхове, които съпътствали новите "радарни печки". До 70-те години на XX век все повече хора разбират, че предимствата им са повече от рисковете, сред които в никакъв случай не са били раздухваните слухове, че радиацията им може да доведе до заболявания, слепота или безплодие. През 1975 г. продажбата им в САЩ за пръв път надминава броя на купените газови печки. В САЩ с такива уреди са оборудвани 14% от домовете, или 9 милиона. Само за 2-3 години техният брой ще нарасне до 52 милиона. Това съвпада с драстична промяна в навиците на готвене в САЩ, най-вече заради стремежа към пестене на време и енергия.

Дата: 11.02.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Обзавеждане | Прибори | История на микровълновата печка
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.