Търсене:
Санитарна бариера предпазва дома от хлебарки
У нас са разпространени 4 вида хлебарки У нас са разпространени 4 вида хлебарки

И най-чистият дом не е защитен от хлебарки и заразите, които  разнасят, твърдят експерти. Те идват от съседите, изпълзяват от шахтите, вмъкват се с различни предмети, които донасяме от магазини и други обществени места. Добрата хигиена вкъщи помага, но не е достатъчна. За да ги спрем, ни трябват “санитарна бариера” и системни грижи, прилагани от специалисти.

През есента на 2006 г. ситуацията се влоши, тъй като популацията на тези вредни насекоми е особено голяма и съществува риск от възникване на епидемии, показа проучване на пловдивската фирма Санита, която има 17-годишен опит в дезинфекцията, дезинсекцията и дератизацията. Изследването е базирано както на сигнали и оплаквания, така и на специален метод за засичане на размножението на хлебарки в различни обекти.  Разбира се, трудно е да се установи точният брой на насекомите, но може да се добие представа за тяхната популация като се поставят “капани”, служещи за примамка, и се фиксира колко ще са “посетителите” в тях за определено време, обясни Мария Иванова, главен биолог в Санита.

Според резултатите от проучването в момента се регистрира необичайно голяма популация на хлебарки. То се дължи на няколко фактора. Първо, естествения сезонен пик. Второ, липсата на постоянни и комплексни мерки за тяхното изтребване. Трето, некачественото строителство - заради него в сградите остават фуги и цепнатини, през които насекомите преминават.
Влага, топлина и храна са идеалните условия за тяхното съществуване. Те обичат да им е чисто. Постепенно превръщат жилищата в свой безплатен пансион и ударно ги заселват.

Сегашният бум в тяхното разпространение  може да достигне до критична точка – масово разпространение на заразни болести, е прогнозата, направена въз основа на проучването. Тези насекоми пренасят над 40 вида заболявания, сред които дизентерия, полиомиелит, салмонелоза, коремен тиф, могат да спомогнат за разпространението на хепатит А, предизвикват алергични и астматични кризи.

“Хлебарките са вредни, защото пренасят причинители на различни заболявания от каналите и шахтите в домовете – разяснява д-р Никола Игнатов. -  Дори когато жилищата са много чисти, няма гаранция, че са защитени, тъй като хлебарките минават през пукнатини в сградите, могат да се внесат с дрехи, чанти и други предмети от обществени места. Обикновено не се виждат, защото се появяват нощем, и това увеличава риска от замърсяване.”

Проблемът сега е, че хлебарките вече се забелязват и денем, сочи проучването на “Санита”.  Това означава, че обиталищата им са пренаселени и търсят храна по необичайно за тях време, обяснява Мария Иванова. Заразени с болести частици от хлебарки могат да попаднат в човека дори при дишане, добави тя.
Друг тревожен симптом е фактът, че вредители са засечени и на места, където не би трябвало да бъдат – фурни, ресторанти и други обществени сгради.  Вече се лансира хипотезата, че голяма част от  взривовете от салмонелоза в ресторанти се дължи на хлебарки, които са пренесли заразата.

След като бяха изнесени данните от проучването, РИОКОЗ-Пловдив разпореди спешна проверка в над 10 000 обекта – магазини за храни и заведения.

Една хлебарка живее около 200 дни и снася между 160 и 240 яйца. Всяка женска хлебарка може да произведе до 240 малки. Яйцата се излюпват за около 28-30 дена, а малките се развиват напълно в рамките на 40-125 дена. Нови хлебарки може да се появят 4 месеца след последните снесени яйца.

У нас са разпространени 4 вида хлебарки. Сред тях е американската,  която достигат до 5 сантиметра дължина. Този вид се появи скоро в България, донесен с корабни товари главно от Куба, и се разпространява с бързи темпове.
Жилищните блокове са любимата среда на тези насекоми, заради силно развитата канализационна и отоплителна система. Затова най-застрашени са панелните комплекси. Новите кооперации са рискови заради недоброто строителство, което оставя “проходи” за хлебарките.

Най-често хората правят грешка като се опитват да ги унищожат със собствени сили. Гледката на десетки изпълзяли умиращи хлебарки създава впечатление, че всички са изтребени, но това не е така. Останки от тях също могат да доведат до болести, а от яйцата да се излюпят нови.

Все пак, има начин да се предпазим и да си осигурим здравословна атмосфера вкъщи. “Начинът да се защитим от хлебарките и да осигурим по-здравословни условия на живот в  дома си е да се третира цялата сграда и така да се спре разпространяването на болестотворни инфекции – казва д-р Игнатов. -  Повечето хора търсят бързодействащи препарати, но не бива да се подвеждат по тях. По-бавните са по-сигурни, защото осигуряват дълготраен ефект.”

Най-сигурният метод е комплексната обработка на сградите от мазето до тавана, обясняват от Санита. Първо се използва препарат с нокдаун-ефект върху вредителите, а после се поставя друг, който гарантира дълготрайно остатъчно въздействие. Така сградата може да остане чиста в продължение на 12-18 месеца.

Липсата на  постоянни мерки за борба с хлебарките е една от причините за сегашния бум в тяхното разпространение, който може да достигне критична точка, сочи проучването на Санита. Ако сградите дълго време не се обработват, в един момент вредителите стават толкова много, че е невъзможно да бъдат унищожени. Поради тази причина през 2002 г. бе сринат хотел Интурист в Москва.

Затова експертите препоръчват системно да се третират не само отделните апартаменти, а целите жилищни блокове от тавана до мазето, за да се обезопасят шахтите, канализацията и процепите. Съвременните препаратите, които се използват сега, са безвредни за хората и домашните любимци. Как е най-подходящо да се действа във вашия блок или кооперация – може да се консултирате с експертите на “Санита” на безплатни телефон 080 018 811.

Източник: Кети Иванова
Дата: 06.12.2008 г.
Всичко за дома
1 мнение

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Насекоми | Хлебарки | Санитарна бариера предпазва дома от хлебарки
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.