Търсене:
Какво представлява екстрактът от грейпфрут?

Екстрактът от грейпфрут е органичен продукт, с химическо наименование diphenol hydroxybenzene complex, разработен на основата на стандартизиран екстракт, получен от семената и месестата част на грейпфрута. Екстрактът е комбинация от следните природни съставки: флавоноиди, аминокиселини, захариди, токофеноли и до 30 мг/г аскорбинова киселина (Вит. С). Тази киселинна течност е четвъртично съединение, богато на полифенолни състaвки, включително куерцин, хесперидин, нарингин, камперол гликозид, апигенин, рутинозид, понцирин и др.

Екстрактът съдържа следните минерали: фосфор, калий, желязо, натрий, магнезий и всички витамини от група B, особено биотин (важен за обмяната на веществата). Полифенолите, сами по себе си са нестабилни, но химически се преобразуват в стабилна субстанция, която спада към един широк клас продукти, наречени четвъртични амониеви съединения. Процесът на получаване на екстракта концентрира и преобразува флавоноидите, съдържащи се в грейпфрута, в изключително ефективна противомикробна, антибактериална, противогъбична и антипаразитна смес. Крайният продукт, получен при извличането на екстракта от семената и месестата част на грейпфрута, е жълта на цвят течност с висок вискозитет, характеризираща се с вкус, който е едновременно горчив и кисел.

Практикуващите китайска и Аюрведа медицина считат, че двата вкуса са важна част от терапевтичния процес. За намаляване на горчиво-киселия вкус до поносимо ниво, се прибавя растителен глицерин, който също така намалява възможността от инцидентен директен контакт, водещ до раздразване на кожата или лигавицата. Така описаното биологически активно, сложно съединение се нарича Цитрисидал. Цитрисидал съдържа 60% екстракт от грайпфрут и 40 % растителен глицерин. В концентрирана форма екстрактът от грейпфрут е силно киселинен и неподходящ за директна консумация от хората, но разреден с растителен глицерин или вода, той става високоефективен противомикробен препарат.

Изследванията показват, че активните съставки на екстракта разрушават цитоплазмената мембрана на патогена по такъв начин, че микроорганизма е неспособен да приеме необходимите амино-киселини. В същото време започва излизане на клетъчно съдържание с ниско молекулярно тегло през цитоплазмената мембрана и се спира клетъчното дишане. Това не е полезно за организмите 'нашественици' и патогените се инактивират и умират. Необходимото време за въздействие е по-малко, или в най-лошия случай-равно на повечето сравними препарати за унищожаване на микроорганизми.

Екстрактът въздейства на редица патогени, без да оказва неблагоприятен ефект върху човешкия организъм. Не е извстно как екстрактът от грейпфрут въздейства върху вирусите, тъй като вирусите нямат собствена клетъчна мембрана. Но се знае, че той е изключително ефикасен срещу огромен брой микроби, гъби, вкл. Е-коли, Кандида, Стафилококи, Стрептококи, Салмонела, Пзеудоминас, Кактобацилус, Клебсиела, Шигела, Хламидия, Хеликобактер Пилори, Херпес Симплекс и Гардиа Ламблиа. Разгадаването на мистерията за екстракта и неговия механизъм на действие, без съмнение ще осигури изключително ценни знания за активността на микробите. Можем да се надяваме, че научните изследвания ще могат да дадат отговор на въпроса как може екстрактът да е толкова силен и едновременно с това безопасен.

Екстрактът от грейпфрут не е токсичен, не съдържа тежки метали, безопасен е за околната среда. Изследвания, проведени съгласно 'Стандартни методи за тестване и определяне на възможната анаеробна биологическа разложимост на органичните химикали' (ASTM стандарт, Част 11, 1993 г.), доказват, че екстрактът от грейпфрут е биологически разложим. Екстрактът е тестван в съответствие с техническите изисквания, посочени в Правилника за изпълнение на Федералния закон за опасните субстанции ( Глава 11 от 1976 г.) на САЩ. Базирайки се на получените резултати екстрактът от грейпфрут е класифициран като нетоксичен за вътрешен прием, като недразнещ кожата и некорозивен материал.
Как действа екстрактът от грейпфрут? Може би няма да е изненада, ако признаем, че повече се знае за това какво може екстрактът, отколкото как точно действа. Да вземем аспирина. След неговото откриване през 1899 г. милиони хора по цял свят го използват срещу простуда, като обезболяващо средство, но едва през последните години започна да се изяснява как точно действа.

Екстрактът от грейпфрут се предлага под течна или прахообразна форма. Независимо, че прахообразният екстракт в капсули е без вкус (течния концентрат е горчив), екстрактът под формата на разтвор е по-удобен за ползване, тъй като по-лесно се отмерва необходимата доза и по-лесно се разтваря.
Екстрактът от грейпфрут, под формата на течност или капсули, не съдържа захар, нишесте, сол, оцветители, изкуствени аромати, консерванти, мляко, соя, или деривати на яйцата.

Дата: 11.08.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Плодове | Банани | Какво представлява екстрактът от грейпфрут?
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.