Търсене:
Най-добрата камина е от врачански варовик

Камината не само топли през зимата, а и внася уют в жилището  
Летните жеги не предразполагат да правим планове за отопление през зимата. Но ако сте решили да смените електрическите радиатори с камина, сега е моментът да го направите. Защото от датата на поръчката до монтажа ще мине поне месец.

Преди инсталацията на новата камина е необходимо да се направи цялостен проект. Той включва монтирането на котел и радиатори във всяка стая. Подборът на модел зависи от мястото, на което ще бъде поставена камината, както и от комина на жилището. Средната цена за изработката и монтажа е около $1400.

Моделите са два основни вида - с открито или със закрито огнище.
И двата стават за цялостно отопление на дома. В първия случай това става чрез прокарването на въздуховоди във всички стаи на жилището. Цената им е от 10 лв. нагоре на линеен метър.
Вторият вариант е с т. нар. водна риза. Това е парно котле, поставено на самата камина. При него отоплението става чрез загряването на вода, която минава по тръби из цялата къща.
Най-важната част на камината е горивната камера. От нея се определя и цената на цялото съоръжение. Експертите са единодушни, че в момента най-добри са френските камери.
Те са и най-скъпи - от $450 до над $2000. Българските еквиваленти могат да се намерят и за 800 лв.

За 80 кв. м помещение е необходима водна риза с мощност 10 киловата. 12 киловата гарантират топло в жилище до 120 кв. м.
Най-мощните горивни камери с водни ризи за къщи или офиси над 500 квадрата се правят само по поръчка.

Ако се нуждаете от такава камера, ще трябва да почакате за изработката и доставката около 15 дни. Самият монтаж ще отнеме още ден-два. Цените на камините с водна риза родно производство са между 180 и 1300 лв. Търсени са моделите, към които може да се свърже бойлер със серпентина и така да се топли вода за радиаторите и за банята.

Най-добрата облицовка е врачанският варовик. Така в комбинация с френска горивна камера, може качествено да се стопли домът и в най-големия студ. Мраморът не е добър материал, защото пречи на доброто затопляне на помещението. Цените на облицовката започват от $300 според материала.

Много важно за доброто отопление е помещенията да имат качествена изолация и добър комин в центъра на жилището. Ако не разполагате с тези условия, се препоръчва поставянето на вентилатори, които да разпръскват горещия въздух.

Ако жилището е добре изолирано, камината ще гори около 1,5 кубика дърва месечно и ще топли без проблеми жилище от 100 квадрата.

Най-доброто гориво са брикетите. Ефективността им е много по-висока от тази и на най-добрите лигнитни въглища. Цената е между 145-160 лв. за тон. Те дават минимална пепел и всички остатъци след изгарянето им са екологично чисти.

Брикетите горят час и половина, а след това тлеят още два часа. Ако се снабдите сега, ще спестите около 30% от цената.

Източник: Николай Георгиев
Дата: 09.06.2003 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Хол | Обзавеждане | Камина | Най-добрата камина е от врачански варовик
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.