Търсене:
Разширените вени - прокобата на лятото
Страдащите от разширени вени трябва да бъдат изключително внимателни през лятото Страдащите от разширени вени трябва да бъдат изключително внимателни през лятото

Цигарите, наднорменото тегло и слънцето отключват болестта

Появата им започна неусетно. Те с нищо не подсказват, че се видоизменят и се превръщат в диагноза. Разширените вени са тежкото наследство на цивилизацията за 80 % от населението на земята. Единственият признак, който може да ни подскаже, че става нещо нередно с тях, е тежест в краката и лесна умора особено през лятото. Горещите месеци са истинско наказание за хората с проблема разширени вени. Тогава се появяват и усложненията, както се проявяват и скритите състояния на заболяване.

"Известно е, че появата на разширени вени е пряко свързана с наднорменото тегло и възрастта. Малцина обаче знаят, че тютюнопушенето от ранна възраст е фактор, който също отключва болестта", казва доц. Д-р Марио Станкев - председател на Националното дружество по флебология.

Бременността и вземането на противозачатъчни лекарства също допринасят за развитието на разширени вени. След раждането в повечето случаи еластичността им се подобрява и те се прибират, но ако жената не спортува и наддаде трайно на тегло, те се появяват отново и дори започват да се пукат. Затова движението поне 30 минути на ден пеша и спортуването два пъти седмично са от изключително значение за здравето на краката.

Страдащите от разширени вени трябва да бъдат изключително внимателни през лятото. Горещините повишават риска от развитие на тромбофлебит, съветва ангиологът д-р Ваня Иванова-Кнол, която практикува не само у нас, но и в Германия. Продължителното седене на едно място предизвика състояние, известно като "тромбоза на дълбоките вени", което, ако не се открие от специалист навреме, може да доведе до инвалидност. Мнозина планират по време на лятната си отпуска да решат и някой отдавна отлаган здравен проблем, например да оперират вените си.

През лятото в никакъв случай не бива да се пристъпва към флебектомии. Така се наричат всички видове операции и манипулации за отстраняване на разширените вени.

Допустимо е, за облекчаване на болките в краката през лятото и по-рядкото носене на иначе задължителния ластичен трикотаж при това заболяване, да се прави лимфодренаженя масаж. Той може да се провежда по всяко време и значително подобрява състоянието на краката. Процедурата е безболезнена и дори приятна. В легнало положение на краката на пациента се поставят специални надуваеми лимфодрениращи чорапи, в които се пуска въздух. През това време можете да се отпуснете и дори да си подремнете. Продължителността на манипулацията е не повече от час. За облекчаване на вените през лятото са достатъчни 10 сеанса, извършвани през ден или всеки ден. Лимфодренажния масаж премахва отоците и тежестта в краката. Той дори намалява обема на прасците и бедрата. Освен отоци през лятото често пъти по краката се появяват звездички от капилярни съдове, пигментирани зони и изпъкнали вени. Това не са само козметични недостатъци. Ако не се лекуват навреме, всяко едно от тези изменения може да провокира трайни заболявания. Лечението им се осъществява с метода микросклеротерапия.

Методът склеротерапия засега се смята за най-авангардният по света, тъй като не дава усложнения и рисковете от прилагането му са минимални.

При него увредените вени не се отделят, както при операция, а се "залепват" със специални препарати, вкарвани със спринцовки. Това подобрява кръвотока в здравите кръвоносни съдове.

Операциите, особено в Европа, вече не са задължителни. Понякога се практикува успешно комбинацията от малка хирургична намеса в комбинация със склеротерапия. При него пациентът напуска клиниката в същия ден и на другия може да се върне към обичайните си занимания и стил на живот.

Източник: Силвия Николова
Дата: 09.06.2010 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Здраве | Разширените вени - прокобата на лятото
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.