Търсене:
Как да предпазим косата през лятото
Това несъмнено е много приятно, но може да бъде пагубно за косата! Това несъмнено е много приятно, но може да бъде пагубно за косата!

През лятото косата страда предимно от слънчевите ултравиолетови лъчи, които разрушават пигмента и незаменимия за косата кератин. В резултат на това тя става слаба, загубва своя блясък, а косъмът започва да се цепи много лесно. Горещината и топлият вятър задълбочават проблема, тъй като обезводняват основата на косъма.

Тези неприятности могат да се избегнат или поне да се намали ефектът от вредното въздействие

На първо място - най-разумно е косата да се скрива от слънцето. Различните шапки, ленти и кърпи са особено необходими на хората с тъмна коса, защото в тяхната коса има повече уязвим пигмент. Разбира се, и за хората със светла коса е препоръчително да предпазват косата си от слънчевите лъчи.

Козметични продукти, подходящи за лятото

Съществуват специални видове сапун и спрей, предназначени за този сезон, в състава на които влизат метални оксиди (желязо, титанов диоксид), които покриват основата на косъма и го защитават от прегряване.

Хората със суха кожа на главата трябва да бъдат особено внимателни през лятото. За да се запази сухата коса здрава, трябва да се използват овлажняващи средства с екстракт от алое вера, водорасли, джинджифил, пантенол, соеви протеини, жожоба, розмарин, лайка. Всички тези вещества добре овлажняват кожата на главата и косата.

Известно е, че в горещо време потните и мастните жлези работят почти два пъти по-активно и отделят голямо количество секрет. Сухата кожа е много чувствителна - тя може да се раздразни от мазнините. Затова косата трябва да се мие по-често (на 1-2 дни).

Кожните мазнини са питателна среда за размножаване на бактерии и гъбички. И не само за тези, които постоянно живеят по кожата на главата и при благоприятни условия започват усилено да се развиват, но и за патогенните. Затова специалистите съветват хората с мазна коса да мият главата си всеки ден с хладка вода и да я изплакват със студена.

Мазната коса трябва често да се разресва - това помага за разпределянето на кожните мазнини по косата, а те са специална природна защита срещу ултравиолетовите лъчи и прегряването. Според някои препоръки косата трябва да се разчесва (от корена към края) не по-малко от 100 пъти за едно денонощие.

През лятото не се препоръчва употребата на гел. Той привлича слънчевите лъчи и може да предизвика т.нар. термолиза - разрушаване на основата на косъма под въздействието на топлината. Противопоказни са и масажите на главата, които способстват за още по-голямата активност на мастните жлези. Изключение прави освежаващият криомасаж с течен азот, който се прави в много салони за красота.

През горещите дни не си струва да се правят маски за коса с рициново масло и жълтъци - те създават допълнителна питателна среда за бактериите и гъбичките. За да не се наруши пигментацията на косата през лятото, не се препоръчва върху нея да се нанасят парфюми или тоалетни води, които могат да предизвикат обезцветяване на косъма.

Много полезно е един-два пъти седмично косата да се изплаква с билкови отвари. Те не предпазват от ултравиолетовите лъчи, но възвръщат еластичността на косъма. Хората със светла коса могат да използват настойка от лайка или липов цвят, а тези, които искат да изсветлят косата си по естествен начин, могат да поставят няколко капки лимон в охладена преварена вода, с която да изплакват косата си след измиване. Хората с тъмна и рижава коса могат да използват в качеството на естествен пигмент къната.

А за да изглежда косата естествена и с натурален блясък, след всяко измиване трябва да я подсушавате с хавлия от естествена коприна. Най-малките молекули на коприната попадат в основата на косъма и придават на косата блясък, мекота и лъскавина.

Източник: Елена Николова
Дата: 10.07.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Козметика | Парфюми | Как да предпазим косата през лятото
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.