Търсене:
Какво трябва да знаем за слънчевия загар

Още от най-древни времена, хората са знаели и са използвали лечебните сили на слънчевата светлина. В древен Китай, например, се смятяло че слънчевите бани са идеално средство за лечение на едра шарка, а Хипократ използвал слънчевите лъчи за лечение на рахит.

Днес ние възприемаме слънцето като източник на различни видове лъчения, някои от които възприемат като светлина, а други - под формата на топлина. Ултравиолетово лъчение, ние не виждаме и не възприемаме.

До земната повърхност няколко вида ултравиолетови лъчи:

Дългите лъчи с дължина на вълната от тип А (UV-A) са само 3,5 % от общия поток на слънчевата светлина, но те са в състояние да проникнат в дълбоките слоеве на кожата и значително да ускорят процесите на стареене и пигментация на кожата.

Под влиянието на други, по-къси лъчения (UV-B) специални клетки (melanocytes) произвеждат пигмент наречен меланин. Именно от това количество меланин в клетките на кожата зависи силата на тенът.

За повечето хора е малко известен фактът, че производството на меланин в клетките, е защитна реакция при слънчево изгаряне. Всъщност шоколадовият тен, към който всички се стремим през лятото е резултат от борбата на организма ни със слънчевата радиация.

Важно е да се знае, че в умерени количества, слънчевите лъчи допринасят за формирането на меланин,а по-високите – да прецизвикат ракови образувания.

Слъчевата радиация съдържа и така наречените C лъчи (UV-C). Това са гама-лъчи, които са безопасни за човешкото здраве, но те на практика не достигат до земната повърхност. Те се поглъщат или отразяват от озоновия слой на атмосферата.

В миналото, естетическите норми били такива, че бледата кожа била признак на богатство и висок социален статус. Днес критериите за красота са коренно противоположни и шоколадовият тен е задължителен моден аксесоар, особенно за летния сезон.

Слънчевият загар станал модерен приз 40-те години на ХХ-ти век, след като бил наложен от френската законодателка в модата Коко Шанел. Още в началото на миналия век шоколадовият тен започнал да се свързва с добро физическо състояние и емоционална стабилност. През 40-те и 50-те години хелиотерапията добила изключително широка популярност и дори се смятало че слънчевите лъчи са способни да излекуват почти всички заболявания.

Днес солариумът е станал изключително популярен. И ако по-рано този тип процедури са били скъпи, то днес изкуственото слънце е станало не само общодостъпно, но се е превърнало в мода и в стил на живот за все повече хора.

Предимства на загара

В умерени количества, слънчевите лъчи са полезни при лечение на някои кожни заболявания, като акне, псориазис, невродермит, екзема и др. Те допринасят и за формирането на витамин D3, който е жизненоважен за здравето. Това е така нареченият слънчев хормон, който гарантира за правилното усвояване на калций и фосфор, и помага за укрепване на мускулите, костите, ускорява оздравителните процеси и подобрява общия тонус на организма.

В допълнение на това, витамин D3 засилва имунната система и има положителен ефект върху кръвообращението – подобрява кръвообращението и нормализира артериалното налягане.

Недостатъци на слънчевия тен

Прекомерният престой на слънце действа деструктивно върху кожата, дори в нейната дълбочина. Дерматолозите припомнят, че прекаленото излагане на кожат на вредните слънчеви лъчи може предизвика преждевременно стареене, тя става грура, появяват се пигментни петна и бръчки. Ако в млада възраст човек е получил няколко по-тежки слънчеви изгаряния, това значително повишава рискът от рак на кожата.

В някои случаи, преди да прекарате почивката си на норския бряг, или да отидете на солариум, трябва да се консултирате с лекар специалист:

Ако е необходимо, дълъг прием на лекарства. Съществуват редица лекарства, приемане на които не трябва да се съпровожда от излагане на тялото на слънце.

Тези медикаменти те увеличават фоточувствителността на кожата и могат да предизвикват слънчеви алергия.

Ако имате дефекти по кожата, като пигментирани петна и множество или големи бенки.

Хората, страдащи от хипертония, заболявания на черния дроб и сърцето, както и пациентите с туберкулоза, също трябва да избягват слънчевите лъчи.
При наличието на възпалителни кожни заболявания (дерматит), не е желателно да се правят слънчеви бани. Под влияние на UV лъчите, вече дехидратираната кожа се изсушава допълнително, а това може да доведе до влошаване на състоянието.

Лекарите също не препоръчва продължителното излагане на слънце на бременни жени. Комбинацията от повишеното хормонално ниво и слънчевата радиация може да доведе до образуването на силнопигментирани кафяви петна по лицето и в зоната около очите.

Основната разлика между естественият тен, придобит на слънце от този придобит в солариум е строго регламентиранто и оптимално съотношение между ултравиолетовите вълни със светлинен спектър А и Б. Интензитетът на слънчевата светлина е много различен в зависимост от времето на деня, сезона, атмосферните условията, географията. Предимство на солариумът е, че лъчението може да се контролира в зависимост от индивидуалните особености на кожата. Ето защо тенът придобит в солариум се счита за по-безопасен и с по-малко рискове от кожни проблеми. Ако се подходи разумно към дозата на лечени и се спазват лекърските препоръки, можете напълно да се елиминира рискът от изгаряния на кожата.

Допълнително предимство на изкуствения тен е фактът, че едно посещение на солариум лесно се вмества в забързания градски ритъм на живот. От гледна точка на резултатите, между тенът придобит в солариум и естественият тен почти няма разлика, тъй като процеса на пигментация се развива по същия начин и се запазва за същия период от време.

Дата: 28.05.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Козметика | Парфюми | Какво трябва да знаем за слънчевия загар
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.