Търсене:
Професионалният грим
Професионалният грим е за професионалистите Професионалният грим е за професионалистите

Професионалният грим е за професионалистите на сцената или за модата, киното, телевизията, театъра, фотографията...

Киното

Именно киното е сложило своите благородни отпечатъци в гримирането, ако то не беше измислено, този вид грим нямаше да се развие до нивото на истинско изкуство. Киното е установило определени правила и прецизна техника. Всяко се дължи на талантливите актьори. Кинематографския филм винаги е бил много чувствителен към предаваната картина.

Естествен и лек тен, коректор, до толкова необходим, колкото да не е видим или плътен. Очите и устните са гримирани по леки естествен начин, съобразявайки се с модните тенденции, но без да се прекалява. От началото на заснемането на един филм, до неговата премиера, минават приблизително от 8 до 12 месеца. През това време модата може внезапно да се промени. Класическия грим винаги е на мода. Гримът в киното изисква голямо владеене на техниката, кинематографски познания, силно чувство за красотата и морфопсихологията.

Телевизията

Киното разкрасява лицата. Телевизията загрозява! Да. Това е разликата между тези две области, които предават реалност и илюзия. Телевизията, която е съставена от точки, сплесква лицата и деформира чертите; понякога за хубаво, а понякога за лошо (това е което наричат телегения). Случва се много често, затова в телевизионният грим трябва да се приложат много усилия, за да се пресъздаде съвсем малък релеф. Това става с използването на много сенки и смекчени цветове. Единствено фон дьо тенът може да бъде добре покриващ и дори прекален, без това да бъде дразнещо на екрана. Телевизионният грим изисква абсолютна матираност, защото има опасност от деформация на блестящи зони, които биха закачили светлината и биха създали един неприятен обем.

Фотографията

Зрънцето или “пикирането” на филма е фино и чувствително. Фотографията разкрасява, защото прикрива недостатъци и омекотява  контурите. Т.е. за снимка лицето трябва да бъде напудрено и матирано. После ще може да се играе и с обема и вдлъбнатините, които се променят, и при това със сигурен резултат. Възможно е да се уголемят очите, да се разтварят или стесняват устните, да се даде израз на лицето благодарение на рисуването на веждите, да се предаде дълбочина на погледа с тъмен  грим на клепача и т.н. Накратко, фотографията е царството на магията. Едно просто лице може да бъде превърнато в силно заинтригуващо, благодарение на съчетания талант на гримьора и фотографа.
Наситеността на грима е като тази на вечерния грим. Не трябва да се използват перлени гримове, защото те деформират. Матиращите гримове са единствените които дават добър резултат. Разбира се устните трябва да бъдат бляскави винаги. Точно тогава дават живот на едно лице на снимката.

Театърът

Театралният грим е този, гледан отдалече, дори много отдалече. Което означава , че човек не вижда кой знае какво заради дистанцията и изкуствените светлини, които се плъзгат наляво и на дясно и изяждат гримовете. Ще трябва да засилите чертите, наблягайки на сенките, светлините и цветовете.
За “булевардния” театрален грим наситеността ще бъде коктейл от грим. За класически театър интензивността ще бъде като тази на вечерния грим, много контрастен и цветен.
За музикалната комедия и оперетата гримът ще се доближи до карикатурата.  Но, внимание! Тази карикатура трябва да остане разкрасяваща или да се адаптира към характера на персонажите!
Театралният грим се уповава на техниките, базирани на засилване на линията до карикатура. С чувството да усещат къде е границата на карикатурата и красивото са дарени малцина. Обучението и практиката в областта на артистичния грим ще позволят да се научите на това.

Манекенство

Това е кралството на модата, където всичко се сменя, мърда, преобразява. Включително и гримът! Трябва известен талант, да се предусетят новите тенденции в модата, които са копие главно на модата в облеклото и които влияят на цветовете и стила. Ако някой има чувство за синтенс и креативност, възможно е да се развива в този вид грим - за модната сцена и дефилетата. В началото манекенският грим е възвеличавал жената, но поради все по-важните дефилета, заради големия брой зрители, е трябвало да се засили дозата грим чак до преувеличаване. Това е състоянието, в което се намира сега. Една преувеличеност на тенденцията, една фантазия от цветове, една поема в стил fashion.

Дата: 21.03.2004 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Козметика | Парфюми | Професионалният грим
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.