Търсене:
Как майката да се пребори с безсънието

Много млади майки се оплакват от това, че след раждането са изгубили съня си. В първите месеци от живота на детето ви това е нормално, най-малкото заради кърменето през три часа.

С времето обаче децата порастват, но майките така и не се връщат отново към нормалния си режим на сън. Това "майчинско" безсъние може да има няколко причини.

Мислите за отглеждането на децата, професионалното развитие и поддържането на къщата са в състояние да отнемат съня и на жените с много силен характер.

Навиците за заспиване, създадени у децата, също са причина за недоспиването на майките. Много често майките заспиват в леглата на децата си в стремежа да ги приспят.

След около час майката се събужда и повторното заспиване в "нормален" час е почти невъзможно.

Има жени, които приемат безсънните нощи като единствения начин да обърнат внимание на себе си без да изпитват угризения на съвестта.

Независимо от причината, поради която спите само няколко часа през нощта, резултатът е един и същ. Изтощение, нисък тонус, раздразнителност и нетрудоспособност.

Нормалният сън е от изключителна важност за здравето ви. Това е единственият момент от денонощието, в който тялото ви си почива пълноценно, в организма се извършват процеси, които са невъзможни в будно състояние и се зарежда с нови сили за следващия ден.

Първото нещо, което трябва да направите, е да си дадете сметка, че сънят е важен. По-важен от неизмитите чинии, по-важен от неизгладеното пране.

Ако сте си отпочинали добре и разпределите задачите си правилно, ще имате време за всичко без да се налага да жертвате здравето си, за да се превръщате в "майка-героиня".

Правете си списък с важните неща, които трябва да направите на следващия ден или в близките дни. Така, когато вече сте в леглото, няма да се налага да обмисляте какво ви остава да направите и ще можете да се отпуснете по-лесно.

Не правете въпросния списък в леглото. Изобщо, не правете в леглото си нищо, което е източник на стрес.

Ако не можете да заспите за двадесетина минути, по-добре станете от леглото. Въртенето и безуспешните опити да заспите само ще ви изнервят.

Естествено е през деня да не ви остава много време за самите вас, но това не е причина да оставате до малките часове, за да прочетете някоя книга, да поговорите с приятелка в чата или да гледате филм.

Постарайте се през деня да намирате по един-два часа за себе си като оставите грижата за децата на съпруга си или на приятелка.

Използването на алкохол или успокоителни като начин да заспите е абсолютно непрепоръчително. Алкохолът отпуска временно, но през нощта метаболизмът се засилва заради питиетата и е много вероятно да се събудите, а след приспивателно, събуждането и разсънването са много трудни.

Дата: 02.10.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Здраве | Как майката да се пребори с безсънието
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.