Търсене:
Студеното време е изпитание за сърцето
Сърцето иска поне ден от седмицата да сте на ориз и плодове Сърцето иска поне ден от седмицата да сте на ориз и плодове

Сърцето иска поне ден на ориз и плодове. Особено внимателни към режима на хранене и движение трябва да са хората с високо кръвно налягане. За тях един разтоварителен ден в седмицата е задължителен. Ако кръвното стои упорито в горни граници, е още по-добре тези дни да са два.

Това не е гладуване, а смяна на един вид храна с друг, който обикновено успява да понижи стойностите и да намали риска за сърцето. През тези 24 часа се ядат само ябълки и ориз. Храната в съответния ден е 1-2 кг плодове, варен ориз, освен това се пие много вода или чай. За да има отводняващ ефект, водата трябва да е топла - 60-80 градуса. Нормата е поне 2 литра дневно, но се пие не наведнъж, а на малки порции през целия ден.

Другото изискване за всички хора, които имат проблеми със сърцето, е за ограничат месото до 2 пъти седмично и винаги, когато имат възможност да го заменят с риба. Най-полезни са рибите с над 10 % мазнини - сардина, копърка, херинга, скумрия, тон, паламуд, лакерда и сьомга. Към това се добавят и ползите от витамините и минералите от 500 г сурови плодове и зеленчуци, които трябва да се ядат всеки ден. Другото условие да поддържаме сърцето здраво е активното движение. То противодейства на рисковите фактори - понижава холестерола и триглицеридите, като повишава нивото на добрия холестерол. Умереното натоварване понижава високото кръвно, отразява се благоприятно върху коронарната атеросклероза. То активизира специфичен ензим и производството на азотен окис нараства. А от него зависи разширяването на кръвоносните съдове, което облекчава работата на сърцето.

Един от най-добрите начини за раздвижване е плуването. Не на последно място, движението има противостресов ефект. Ако възможностите за спорт са ограничени, е добре да правим 2 пъти дневно по 15 мин. дихателна гимнастика. Поемаме бавно и дълбоко въздух, задържаме, колкото е възможно, и издишаме бавно като завършваме с изкашляне. Това се повтаря няколко пъти, без да имаме чувство, че се задушаваме. На помощ на сърцето идва и някои хранително добавки. Особено полезно е да хапваме по 1-2 супени лъжици ленено семе.

В критичните студени дни сърцето се нуждае от подкрепата на магнезия. Този минерал има решаващо действие върху регулацията на калциевия метаболизъм в нашия организъм, респективно предпазва от спазми на коронарните артерии и регулира сърдечния ритъм. По света отдавна се използва при инфаркти, стенокардни пристъпи и нарушения на сърдечния ритъм.

В аптечната мрежа има различни форми на магнезиеви препарати - шумящи таблетки, таблетки за смучене и др. Важното е да се получава оптимална доза - 300-500 мг дневно. Най-добре е да се приема вечер.

Дата: 04.02.2010 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Здраве | Студеното време е изпитание за сърцето
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.