Търсене:
Аналгин и “за щастие”
Аналгинът облекчава остри, умерено силни до силни болки от различен произход Аналгинът облекчава остри, умерено силни до силни болки от различен произход

Нови изследвания доказват, че метамизолът действа блокиращо на възпалителните процеси и идеално облекчава болката при хора с гастроентерологични проблеми и белодробни заболявания. Резултатите показват, че метамизолът подпомага и отделянето на хормона на щастието.

Досега се смяташе, че метамизолът има основно мощно обезболяващо и темпера-туропонижаващо действие, а сега откриваме, че действа противовъзпалително и психостимулиращо и това дава много по-широк спектър на действието на лекарствата, базирани на метамизол, какъвто е например аналгинът.

Метамизол е активната съставка на аналгина - най-продаваното лекарство в България в групата на ненаркотичните аналгетици с над 20 % пазарен дял, според IMS за 2007 г. През 2007 година в България са продадени близо осем милиона опаковки по 20 таблетки аналгин и над два милиона ампули.

Извадка от доклада на проф. д-р Витан Влахов, д.м.н.
„МЕТАМИЗОЛ 2008 - ПОЛЗА И РИСК”

Първата научна публикация върху аналгетичното действие на метамизола (аналгин) е направена през 1922 г. Интересът към действието на метамизола, през изминалите 86 години, не намалява, а през последните години се натрупаха нови и изключително интересни данни.

Установено е, че по сила на обезболяващо действие, метамизолът не отстъпва, както на класически нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен, кетопрофен и аспирин, така и на наркотичния аналгетик трамадол. Този изненадващ факт намира обяснение в установеното изразено противовъзпалително действие на един от основните метаболити на метамизола, 4-метил-амино-антипирина, коитo се оказва мощен инхибитор на ензимите COX-1 и COX-2. Известно е, че инхибирането на тези ензими определя противовъзпалителното действие на лекарствени средства като диклофенак, ибопруфен, кетопруфен, аспирин и др. За разлика от тях, метамизолът няма увреждащо действие върху стомашната лигавица.

Рискът от възникване на сериозни нежелани реакции след употреба на метамизол, като агранулоцитоза и анафилактичен шок, е много малък – под 1 случай сред 1 милион, употребявали препарата. За България рискът от възникване на агранулоцитоза е още по-нисък, което се обяснява с т.нар. географска хетерогенност на риска. В задълбочени изследвания, в експериментални и клинични условия, в последните години бе установено, че спазмолитичното действие на метамизола се проявява и по отношение на гладката мускулатура на бронхите. Това го прави подходящ за лечение на болкови състояние при болни с бронхиална астма и други белодробни заболявания, при които прилагането на класическите нестероидни противовъзпалителни обезболяващи средства е противо¬показано.
Установеното благоприятно съотношение между полза, риск и стойност на лечението с метамизол (Аналгин), го определя като особено перспективно обезболяващо средство в клиничната практика в България.

Извадка от доклада на чл.кор. Мила Власковска
„Интимни механизми в действието на Metamizol”

Разглеждат се нови данни за клетъчни механизми на действие на Метамизол, обясняващи отличния му аналгетичен спектър.
За първи път се демонстрират собствени резултати, които показват, че метамизол не само селективно блокира ензима циклооксигеназа 3 (СОХ3), но потиска стимул-евокираното освобождаване на глутамат, както и глутамат-индуцирания инфлукс на калций в нервните клетки. Тези феномени са свързани с т.нар. механизми на централна сенситизация, обуславящи механизмите на невропатична болка и хронифициране на болката. Върху генетично модифицирани мишки е показано, че Метамизол проявява изразен аналгетичен ефект при висцерални болки, чрез взаимодействие с пуринергични механизми.
Важен аспект в механизма на действие на метамизол е модулиращия му ефект върху активността на ендогенната опиоидна система – засилва освобождаването на бета-ендорфин и енкефалини, както и намалява активността на проноцицептивни пептиди.

Показания

Аналгин таблетки

  • Повлияване на болков синдром от различен произход: главоболие, зъбобол, невралгии, неврити, миалгии, травми, изгаряния, постоперативни болки, фантомна болка, дисменорея, бъбречни и жлъчни колики
  • Като антипиретично средство в комплексната терапия на остри възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, трахеити и трахеобронхити, инфекциозни заболявания.

Аналгин ампули

  • За краткотрайно повлияване на остри, умерено силни до силни болки от различен произход
  • Като антипиретично средство при състояния, съпроводени с висока температура, неповлияваща се от друга терапия
Източник: Марина Кирова
Дата: 04.12.2008 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Здраве | Масаж | Аналгин и “за щастие”
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.