Търсене:
Защо ни побелява косата
Според дерматолозите отровата в цигарите и алкохола уврежда косъма и това води до по-бързо побеляване Според дерматолозите отровата в цигарите и алкохола уврежда косъма и това води до по-бързо побеляване

Причината е стресът

Но не психологическият, а този, който уврежда ДНК молекулите на клетките, които създават косата ни (генострес). Или поне до този извод достигна науката след много години усилия да обясни посивяването на остатъците от козината на предците ни.

Човешкият косъм е изграден от протеин на име кератин (както и ноктите ни). В него има багрило - меланин, - което му придава цвят. Меланинът също оцветява и кожата ни. Когато в кератиновите влакна количеството меланин стане недостатъчно, косата започва да сивее. С времето може да стане напълно бяла, като това се дължи на отражение на светлината от въздушните мехурчета, заели мястото на липсващото багрило. Просто и ясно, но защо меланинът изчезва?

Отговорът, изглежда, се крие в способността на клетките в скалпа ни да създават багрило. Този процесът е двустъпков. Първо от възрастни стволови клетки (прогенитори) се раждат чрез делене два вида клетки - кератоцити и меланоцити. Както се вижда от името им, те произвеждат протеина и багрилото. Стволовите клетки се намират в много особени от биохимична гледна точка области, наречени ниши. Само в тях прогениторите могат да изпълняват функцията си. Не би могло и да бъде иначе, защото в противен случай в целия ни организъм би се наблюдавало безразборно образуване на ненужни клетки в несвойствени за тях места.

Кератоцитите и меланоцитите откриваме във фоликулите. От тези малко "джобове" в скалпа ни израства косата. Фоликулите живеят по 7-8 години, а във всеки един момент около 80% от тях произвеждат коса. Самите косми пък растат по няколко години, преди да паднат. В най-долната част на фоликулите се намират нишите на стволовите клетки.

В началото на века д-р Еми Нишимура, тогава в университета Харвард, САЩ, заедно с д-р Дейвид Фишър открива, че с времето броят на меланоцитите намалява. Това води до понижено производство на меланин, в резултат на което козината на опитни мишки посивява. Като при хората. Но на какво се дължи това понижение? Данните подсказват, че причината е в стволовите клетки, които по някаква причина губят способността си да се делят до меланоцити.

Това стимулира д-р Нишимура, вече в родната си Япония, да изследва какво се случва с прогениторите и защо те се изтощават. Резултатите от труда му са публикувани неотдавна в престижното научно списание Cell (2009;137:1088). Те са фокусирани върху влиянието на геностреса върху способността на стволовите клетки да се самовъзпроизвеждат и превръщат в меланоцити.

Геностресът по същество е увреждане на ДНК на клетката. Той може да се дължи на пряка слънчева светлина, на химикали в околната среда и прочие фактори. Увреждането на ДНК водят до мутации, които пък са причината за болестта рак, като например кожните тумори най-често се получават при пряко и дълготрайно излагане на слънчева светлина, без да са взети необходимите предпазни мерки.

Организмът има своите механизми да "ремонтира" увредените ДНК молекули. Ако не бе така, то тумори щяха да отнемат живота ни още в най-ранна възраст. Д-р Фишър споделя, че една наша клетка може спокойно да е подложена на 100 000 увреждащи въздействия на ден. Очевидно за повечето ни клетки това не е проблем, а когато стане, организмът просто ги убива. Процесът се нарича апоптоза.

През 2005 г. д-р Нишимура открива, че посивяването на косата е свързано с потискане на апоптозата при възрастните стволови клетки на косите ни (Science 2005;307:720). Как тогава тези клетки се спасяват от нежелана мутация, която би довела до раково заболяване?

Отговорът намираме в последното изследване на японския учен. В него той описва, че вследствие на геностреса стволовите клетки започват да се превръщат в меланоцити по-рано от необходимо и в много по-големи количества, без да създават нови прогенитори. С времето вместо да умрат или да се деактивират, стволовите клетки просто намаляват драстично. Това премахва заплахата от рак, но води до липса на меланоцити в по-късен етап, защото вече няма кой да ги "ражда". Меланоцитите не могат да се възпроизвеждат сами. В крайна сметка резултатът е посивяване на косата ни.

Побеляването е защитен механизъм и е полезно за здравето ни. От тази гледна точка можем дори да му се радваме, но за мнозина целта е да го избегнат. Ако теорията на д-р Нишимура е приложима за повечето случаи на посивяване на косата, то за да го предотвратим, ще бъде достатъчно да се пазим от фактори, които увреждат ДНК молекулите на клетките в скалпа ни. А това значи да носим шапка (особено при къса коса и лятото), да използваме разумни по състав шампоани (с по-малко силно действащи химически вещества), да избягваме перхидрола и боята за коса и т.н. Е, разбира се, от наследствените фактори не можем да избягаме, а такива документирано има. Съдба.

Хипотезата на д-р Нишимура не обяснява обаче побеляването вследствие на психологически стрес. А такова има и то е добре документирано. Достатъчно е да погледнем косата на Джон Маккейн, последният кандидат за президент на републиканската партия, когато преди десетилетия Ричард Никсън го награждава за невероятната му храброст по време на плен. Сенатор Маккейн, тогава доста млад военен пилот, е абсолютно побелял вследствие на изключително жестоките мъчения, които изживява във Виетнам. Цветът на косата му определено не се дължи на силен шампоан, често миене на косата или на дълги слънчеви разходки с приятели.

Според Д-р Фишър откритието на колегата му ще позволи най-сетне да разберем механизма на посивяване на косата и при психологически стрес. Но дори и той няма идея каква е връзката. Може би съществуват и други клетъчни процеси, предизвикващи недостиг на меланин. Такива, които се осъществяват много по-бързо и вероятно засягат самата способност на меланоцитите да произвеждат багрило.

Във всички случаи знанията ни по въпроса досега подсказват, че е разумно да се предпазваме от всякакъв стрес - бил той психологически или генен. Не че сивата коса не отива на мнозина.

Дата: 18.10.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Здраве | Масаж | Защо ни побелява косата
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.