Търсене:
Есенна депресия
Обикновената сезонна депресия най-добре се лекува с разходки и слънчева светлина
Обикновената сезонна депресия най-добре се лекува с разходки и слънчева светлина

Есента е красив, но и тъжен сезон. Постепенно денят става по-къс, има по-малко слънце и това активизира депресиите. Количеството на отделяния от организма ензим мелатонин намалява, а той е познат като хормонът на щастието и съня. Мелатонинът помага и за поддържането на тонуса и доброто настроение, затова липсата му предизвиква емоционален срив.

Депресиите засягат около 15 % от българите, като жените два пъти по-често изпадат в това състояние. Обикновено се появяват във възрастта над 40 години, но не са изключени и при младите. Най-уязвими са самотните хора. Податливи на стрес и отчаяние са и хора, поставени в неблагоприятно социално положение и преживелите травматично събитие.

Депресията е и генетично обусловена, като рискът е най-голям при тези, чиито родители са страдали от това заболяване. Симптомите са потиснатост, лошо настроение, мисли за смъртта. Парадоксалното е, че колкото по-популярна става депресията, толкова по-малко тя се диагностицира и лекува, твърдят психиатрите. Според тях у нас причините за това са в необяснимия срам от консултации с лекар, а също и в усложнения път за препращане при специалист и постоянната липса на талони.

Първите сигнали за депресивно разстройство са увеличен сън или пък безсъние, нараснал апетит или пълно нежелание за хранене, понижена енергия. Болният е неспособен да изживява удоволствие, чувства се безполезен. Постепенно губи мотивация за работа, концентрацията му е понижена, може дори да отслабне. Хората, които са изпаднали в депресия, имат и ниска самооценка, негативно възприемат света и себе си. Някои стават свръхактивни, а други - флегматични. Сигнал за депресия е всяка промяна в поведението, която продължава по-дълго от две седмици. Чести при депресията са и мислите за самоубийство, като 60 % от болните правят подобни опити, а при 15% те са успешни. Разбира се, това вече са симптоми на тежкото депресивно разстройство.

В миналото учените са различавали над 30 вида депресии. Те имат доста различни лица, като дори съществува т.нар. маскирана депресия. При нея човек се усмихва, работи, но зад това се крият множество от описаните по-горе симптоми. Те се показват от време на време като агресивни изблици, нервност, колебания в настроението. Според специалистите такива хора често посягат към чашката и могат да станат алкохолици.

Някои от тежките депресии се характеризират и с манийни епизоди, обясняват психиатрите. В даден момент болният добива огромно самочувствие. Освен това пациентите стават свръхчувствителни и могат да се засегнат от най-дребното нещо. Имат ускорен мисловен процес, който ги кара да се отнасят пренебрежително към околните. В такъв епизод се губи телесно тегло, развива се хаотично поведение, като пациентът се захваща със сто неща едновременно, но не успява да доведе до край нито едно от тях.

Депресивните разстройства се повлияват много добре от бяла светлина. Дори има специални лампи, които се използват при лечението. Терапията може да е медикаментозна или пък без лекарства, като болният посещава психотерапевтични деанди. След като приключат те, за състоянието на пациента трябва да се грижи личният лекар. Затова е необходима добра координация между различните специалисти.

Липсата на добро настроение според лекарите не е причина веднага да се посяга към лекарствата. Обикновената сезонна депресия най-добре се лекува с разходки и слънчева светлина. Час-два на ден на чист въздух могат да преборят заболяването, особено ако е в начална фаза. Трябва да се знае, че дори в мрачен ден силата на светлината е поне 1000 лукса - много над интензивността на светлината в затворено помещение. Така че медиците препоръчват - продължете да живеете активно, не се отпускайте.

Срещайте се с приятели на открито, движете се, смейте се. Разходките и спортът гонят депресиите и помагат да си върнете добрият тонус и позитивното настроение. Най-доброто лекарство е прекарването на повече време на слънце, спортуването, откриването на приятни занимания през почивните дни, търсенето на позитивното. Есента не трябва да се възприема само като края на лятото. Тя е и един красив сезон, част от естествения биоритъм. Важно е да намерим своето място в нея.

Дата: 02.11.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Здраве | Масаж | Есенна депресия
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.