Търсене:
Всеки четвърти паникьосан от болести
Като фактически необоснован страх от болести хипохондрията още от древността принадлежи към психичните болести Като фактически необоснован страх от болести хипохондрията още от древността принадлежи към психичните болести

Повечето от нашите страхове се раждат от стрес, преумора и безсъние. Лошото е, че ако не се справим навреме с психичните проблеми, те водят след себе си и телесни. Затова битката със стреса, който обикновено сами си организираме, е изцяло в наши ръце. Поне в началото, докато не се наложи помощ от опитен лекар.

Каквато и да е причината да не сме във форма, е добре да не се оставяме в клещите на стреса. За това помагат прости средства.

На първо място е магнезият. Самият създател на теорията за стреса го определя като противостресов минерал. Могат да се приемат 1-2 пъти дневно по 1 таблетка магнерот или по една ампула магне В 6. Върши работа и обикновената английска сол (магнезиев сулфат). От него се пие един-два пъти по половин чаена лъжичка, разтворена добре в малко вода.

Ако не може да организираме работата си и не отделяме достатъчно време за разходки, туризъм и почивка, бързо ще изтощим заряда си от енергия. Резултатът е преумора.

Допълва го безсънието, за което често сами сме си виновни. Седим пред телевизора или висим в интернет излишно, когато можем да си легнем 1/2-1 час по-рано и се наспим.

Вече породилият се страх, преди да доведе до едно или друго телесно увреждане, предизвиква ред вегетативни реакции - сърцебиене, главоболие, отпадналост. Разбира се, само част от хората, подложени на стрес, развиват неврози и фобии.

Неблагоприятните външни фактори водят до фобии, които на пръв поглед нямат нищо общо с тях. Най-разпространен е страхът от болести. Около 20 на сто от хората живеят с този проблем. Всеки четвърти търси помощ при своя личен лекар по такъв повод. А пред вратите на кардиологичните кабинети всеки втори е "пациент" с фобия.

Най-разпространен е страхът от сърдечни заболявания и инфаркт. На второ място са опасенията от мозъчни тумори и мозъчен инсулт, след тях се подрежда "мнимият" рак на стомаха и червата.

С други думи всеки четвърти или пети от читателите да смята, че казаното дотук се отнася директно за него. И все пак по-застрашени ли са тези хора от останалите? И не умират ли по-бързо от страх? Доказано е, че няма пряка връзка между страха от конкретно заболяване и самата болест. Друг е въпросът, че фобията може да роди депресия. Но като цяло страхуващите се от болести живеят по-дълго. Може би от страх наблягат на профилактиката.

Източник: д-р Атанас Михайлов
Дата: 09.06.2010 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Здраве | Масаж | Всеки четвърти паникьосан от болести
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.