Търсене:
Солта убива сърцето
Солта убива сърцето Солта убива сърцето

Пилешкото месо, яйчевият белтък и ядките гонели високото кръвно и инфаркта

Хипертонията е третата причина за инвалидност в света и остава водеща причина за смърт. С нея са свързани 54 % от мозъчните инсулти и 47 % от случаите на исхемична болест на сърцето.

България продължава да е на челно място в Европа по смъртност от свързани с хипертонията сърдечносъдови заболявания - мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт.

Проучвания сочат, че 89% от болните с клинично изявени атеросклеротични заболявания са хипертоници. Това сочат данни, оповестени от Дружеството на кардиолозите в България по повод предстоящия Световен ден на хипертонията - 17 май.

Тази година проявата е под мотото "Сол и хипертония - два тихи убиеца". Прекомерната консумация на сол е основен рисков фактор за повишеното кръвно и е причина за проява на хипертония при трима от 10 възрастни. Намалена наполовина, консумацията на сол може да спаси от смърт 2.5 млн. души на планетата, припомнят кардиолозите. Българите за жалост са доста далеч от тези числа - у нас се консумира дневно 12-14 г сол при нужди на организма от 3-5 г. Тревожни са тенденциите за нарастване на така наречената "преждевременна смъртност" (до 64 г.). За последните 40 години преждевременната сърдечносъдова смъртност у нас е нараснала два пъти, а 2/3 или 67 % от общата смъртност се дължи на сърдечносъдови заболявания. Продължителността на живота в България е с около 15 % по-ниска от средната за Европа. В 70-80 % от случаите това се дължи на сърдечносъдовите заболявания. Смъртността от мозъчен инсулт при жените у нас по официални данни от 2008 г. е 13.9 пъти по-висока от Франция. От исхемична болест на сърцето смъртността за българките е 6 пъти по-висока отколкото при французойките. У нас артериалната хипертония засяга около 2 млн. души и е рисков фактор номер едно за сърдечносъдовите заболявания, алармират кардиолозите. Тревожен според тях е и фактът, че нашенските хипертоници не си обръщат внимание и не спазват правилен режим на живот.

Председателят на дружеството на кардиолозите доц. д-р Владимир Пилософ припомни няколкото простички правила за предпазване от сърдечносъдови заболявания - неупотреба на тютюн, физическа активност (поне 30 минути дневно енергично ходене), здравословен хранителен режим (минимум животински мазнини и червено месо, максимум плодове и зеленчуци, нормално количество растителни мазнини), нормално телесно тегло, кръвно налягане под 140/90, нисък холестерол, нормална кръвна захар, избягване на прекомерния стрес.

Най-нови проучвания на световни кардиолози показали, че консумацията на птиче месо, яйчен белтък и ядки пази сърцето от атаки.

До 6-7 % от децата в училищна възраст имат повишено артериално налягане. В това отношение са важни профилактичните прегледи. Често се оказва, че дете с повишено кръвно налягане има родители-хипертоници. За преодоляване на проблема Дружеството на кардиолозите ще работи в три основни насоки: обучение на кардиолози, обучение на общопрактикуващи лекари и обучение на самите пациенти по отношение на здравословния начин на живот.

Въпреки черната статистика, изход от ситуацията има, убедена е проф. Светла Торбова, председател на Българска лига по хипертония. Тя се позова на Бялата книга, съставена от международна група от учени. В нея е заложено, че всеки пациент с артериално налягане над 140/90 трябва да се разглежда като пациент-предизвикателство или пациент със значим риск.

Дата: 13.05.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Здраве | Масаж | Солта убива сърцето
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.