Търсене:
Непоносимостта към определени храни води до мигрена и астма
В следствие на хранителната напоносимост възпалителните процеси стават хронични и придобиват силно изразен характер във вид на мигрени В следствие на хранителната напоносимост възпалителните процеси стават хронични и придобиват силно изразен характер във вид на мигрени

Всички, страдащи от алергия към различни видове храна, знаят какво представлява това заболяване. Има обаче много случаи, в които организмът реагира зле и на продукти, към които няма алергия. Именно това се нарича хранителна непоносимост. Тя не само влошава здравословното състояние и настроението, но води и до затлъстяване и задържане на токсини в тялото.

Лошите продукти могат да се определят чрез специален анализ на кръвта. На негова основа може да се изготви и списък с препоръчителните храни. Освен че по този начин се подобрява здравето като цяло, спазването на хранителния режим в повечето случаи води и до намаляване на наднорменото тегло.

Класическата хранителна алергия има следните външни белези: обрив по кожата, сълзене в очите, сърбеж, астматично дишане. Но от толкова резки реакции към съдържащата се в млякото лактоза или към други продукти страдат не повече от 2 % от хората.

Именно благодарение на очевидността на алергичната реакция нейните биологични механизми са добре познати и са разработени надеждни методи за откриване на антигени.

Много по-сложен е проблемът с хранителната непоносимост, от която страда около 90 % от населението, най-вече в страните, преживели промишлената революция. Непознаването на този проблем води до развитието на хронични заболявания, нервни разстройства и наднормено тегло. Много хора се опитват да се преборят с тези последствия, но не осъзнават, че коренът на проблема се крие именно в храната.

Как се развива хранителната непоносимост?

Изядената храна се разгражда на съставни части: въглехидратите - на захари, мазнините - на мастни киселини и глицерин, белтъчините - на аминокиселини. Всички те постъпват в кръвта.

С годините, под влияние на стреса и болестите, организмът започва да изпитва недостиг на ферменти, отговарящи за разграждането на някои съставки на храната. Освен това в него проникват и ненапълно разградени макромолекули храна, които се разнасят към всички органи и тъкани. Имунната система се опитва да ги унищожи и в процеса на атака в кръвта се изхвърлят токсини, способни да предизвикат поражение на тъканите и множество възпалителни процеси.

Ако приемът на продукти, които не са напълно усвоени, е продължителен, положението се усложнява, тъй като в следствие на хранителната напоносимост възпалителните процеси стават хронични и придобиват силно изразен характер във вид на артрити и мигрени, бронхиална астма и екземи, синдром на раздразнени черва и хронична умора, депресия, запек и хиперактивност, напълняване, отоци, синузит и т.н. Постепенно организмът започва да приема лошо всички нови продукти и дори тези, на които преди е реагирал нормално.

Неусвоените хранителни макромолекули и нарастващото с годините натоварване води до нарушаване на функцията на бъбреците да отделят излишната течност. В резултат на това възниква задържането на течностите, което е причина за наднорменото тегло.

Вреден за организма може да стане практически всеки продукт, но в домашни условия той не може да бъде разпознат. Хранителната непоносимост може да се определи само с помощта на специален тест на основата на анализ на кръвта.

Английската лаборатория Cambridge Nutritional Science, която е сред най-авторитетните и известни в Европа лаборатории по въпросите на храната, е разработила една от най-точните и ефективни методики за диагностиката на хранителната непоносимост. За този анализ е необходимо малко количество кръв от пръста или вената, по което се определят реакциите на кръвта към образците на 93 най-често употребявани хранителни продукти.

Дата: 13.07.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Здраве | Масаж | Непоносимостта към определени храни води до мигрена и астма
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.