Търсене:
Профилактика на заболяванията

Подрастващите кученца и котета са безпомощни и неукрепнали и профилактиката на заболяванията се явява съставна част в живота им. Системните ваксинации и вътрешно обезпаразитяване не могат да обезпечат пълна защита, но ги предпазват от сериозни инфекциозни заболявания в най-критичния им период на оцеляване.

С имунизацията се цели да се предпазят животните от заболяване при среща с инфекциозния причинител. Това се постига чрез серумиране и ваксиниране. Разновидност на серумирането е получаването на готови антитела от коластралното майчино мляко и невъзприемчивост на малките към заболявания. Имунитета при серумиране настъпва веднага, но за много кратко време се изчерпва - средно за 14 дни.

Недостатък на серумите, като профилактично средство, освен късия предпазващ период, е и тяхната цена. Ваксинирането е най-добра защита срещу заразните болести. Осъществява се с прилагането на живи или убити патогенни микроби или техните продукти, притежаващи свойствата да предизвикат реакции в организма и в крайна сметка образуването на имунитет. Средният период за изграждането на имунитета е от една до три седмици.

Ваксините, както и серумите биват едновалентни и многоваленти - броя на разновидностите от причинители на заболяванията. При ваксиниране на куче или коте, ветеринарния лекар оценява щателно неговото физическо състояние, тегло и допълнително отразява телесната му температура, дихателна и сърдечна честота. Прослушва гръдния кош с белия дроб и сърце, и други процедури по негова преценка, за да се убеди, че здравословното състояние на животното позволява ваксиниране. Ваксинират се само здрави животни.

Възможни са т.н. ваксинални пробиви. Те възникват след 7-15 ден и се проявяват с гореш болезнен оток, главно на мястото на инжектиране или с повишена телесна темперутура, нарушено общо състояние, отказ от храна и други. При такива случай се постъпва към изолиране на болното животно и лечение.

Кученцата са най-възпремчиви към чума (гана), инфекциозен хепатит, парвовирусния ентерит, коронавируси, грип, лептоспира и бяс. Началната подготвителна ваксинация е препоръчително да се извърши във възраст 6 - 8 седмици и две последващи реваксинаци за потвърждаване на иминитета на възраст 9 - 12 седмица и 14 - 16 седмица. Ако е възможно ваксината за бяс нека се извърши колкото се може по-късно от тримесечната възраст на кученцето. Фирмите производителки са изготвили имунизационни календари, съобразени с възраста на животното и свойствата на произведените от тях ваксини. За всеки индивидуален случай вашият лекар би изготвил най-правилната и безопасна ваксинационна програма.

Важно е да се разбере,че кучето следва да се ваксинира до края на живота му.

Котетата,също е необходимо да бъдат подлагани на редовни ваксинации като инфекции на горните дихателни пътища, вирусен ринотрахей, панлейвкопения(котешка чума - котешка гана), бяс и левкоза.

Продължителноста на майчиния имунитет е от 3 до 15 седмици. Ваксинациите започва от 9 - 10 седмица и реваксинации на 12 - 13 седмица. При ваксинирането на котето важат всички правила както и при другите животни.

Важен момент от профилактиката на новорените, а и на по-късен етап, е редовното им обезпаразитяване за вътрешни паразити. Процедурата може да започне от 3 седмична възраст.

Най-разпространените паразити са кръглите и плоски червеи. Много погрешно е мнението, че малките нямат глисти, още повече, че родителите им са редовно третиране. Това е така! Те може да нямат паразити в червата, но в кръвта им може да се намира т.нар. ларва мигриканс, която преодолява майчината защита на плацентата и до раждането на плодовете паразита вече се е развил. Това може да доведе до запушване на червата. Паразитите използват хранителните вещества на организма и той изостава в развитието си.

Дата: 08.02.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Профилактика на заболяванията
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.