Търсене:
Преди да си купите папагалчето

Първо помислете за “жилището” на Пилето

Най-подходящи са металните кафези с размери според броя на папагалчетата. Не са за предпочитане кафези от дърво или с някакви дървени части, защото Пилета в буквалния смисъл ще го изгризат с изключително здравите си клюнове!

Не са подходящи много тесни и високи или пък широки и ниски кафези. В тях Пилето се чувства заклещено. В прекалено голям кафез Пилето също не се чувства уютно.

ако сте решили да размножавате Пилетата, кафезът е добре да има повече от 1 вратичка.

Трябва да си купите поне 2 съдчета за храна (хранилки) съответни на дупките на кафеза и съд за вода (поилка). Поилки си купете няколко, защото се пукат много бързо.

Сами се сещате, че не може да пуснете Птичето в “гол” кафез, нали трябва да каца на нещо! За тази цел можете спокойно да се разходите сред природата и да набавите на Пилето 6-7 дървени пръчки (толкова много, за да има да им ги сменяте), които ще служат за т. нар. кацалки. Гледайте да са сравнително прави, с диаметър 1-1,5 см. По-дебелите или по-тънките пръчки не са им удобни за хващане и най-вероятно ще ги избягват. По Ваша преценка (според кафеза Ви) подберете 3 или 4 пръчки и ги промушете през решетките на кафеза на различни височини. Гледайте да няма една над друга кацалки! В повечето кафези има една дълга кацалка, разположена по диагонал и на горното ниво 2, които стоят в двата срещуположни края.

Не трябва да претрупвате клетката с много кацалки, защото Пилето трябва да има достатъчно място да прелита от една кацалка на друга!

В магазините продават кацалки, но са пластмасови. Аз лично не ги одобрявам и не Ви ги препоръчвам! С дървените кацалки на Пилето му е много по-комфортно. А също така ги гризе и си остри клюна на тях. Сами се сещате, че пластмасата не може да осигури този лукс на любимото ви Пиле!

Дъното на кафеза трябва да е подвижно, за да можете да чистите “жилището” на Пилето. Аз не съм виждала с други дъна, но е възможно и да има. Дъното трябва да постелете с вестник, който периодично да сменяте, за да не затъне Пилето в собствените си нечистотии, т.е. курешки. Да си призная честно, аз не изпълнявам тази процедура достатъчно често, но Вие не правете така!

В магазините се продават разни “екстри” от сорта на изкуствена птичка-компаньонка или пък пластмасови пръстени, на които се предполага, че Пилето ще каца. Моят опит (гледам Пилета от 13 годишна) е показал, че Пилетата не им обръщат никакво внимание и дори се плашат. Така че по-добре купете на Пилето още храна, вместо тези дрънкулки.

Източник: Биляна Георгиева
Дата: 05.06.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Преди да си купите папагалчето
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.