Търсене:
Хранене на папагалчето

Основната папагалска храна е просото. Продава се във всеки "пилешки" магазин. В кафеза винаги трябва да има достатъчно просо, Пилетата сами знаят колко да ядат. Много им се услажда и овес, обаче само овес (нелющен, напълно натурален) не съм виждала никъде да продават. Има го само като добавка в комбинираните храни. Като компромисен вариант могат да се приемат овесените ядки.

Обичат и слънчогледово семе, не печено разбира се. Давайте на Пилето само няколко пъти месечно, защото слънчогледовото семе съдържа много мазнини и пилетата затлъстяват. Преди да им го дадете е добре леко да счукате семето (така ще го консумират по-лесно).

Пресни зеленчуци направо обожават!

Умират за краставици, марули, моркови, чушки и семки от чушки - гледайте да не са люти!. Зеле също похапват. Внимавайте обаче с нитратите! Те са особено вредни за Пилетата, дори може да уморите птичката. По възможност не им взимайте от най-парниковите продукти.

Друг "зеленяш", който много обичат е обикновена млада и крехка трева. Имам предвид райграс, детелина особено троскот или нещо подобно!

Нещо което в никакъв случай не им се дава, е магданоз!

И аз не знам защо, но така пише в книгите и не съм експериментирала какво ще им стане, ако има дам магданоз.

Давайте им пресни плодове при всяка възможност - ябълки (много обичат особено огризката, заради семките), круши, сливи. Също може и тиква. Цитрусови плодове не съм забелязала да обичат.

Всички плодове и звлвнчуци трябва да са измити добре.

Поне веднъж месечно им давайте твърдо сварено яйце (четвърт яйце за две Пилета). От него си набавят белтъци и витамин D.
Не изхвърляйте черупката! Дайте им я счукана на по-ситно. Тя им осигурява калций.

Друг основен източник на калций е тебеширът. Пилетата го гризат с охота и следете в кафеза винаги да има тебешир.

Пилетата обичат да похапват и хляб. Нямa значение какъв. Забучете им между решетките леко навлажнен хляб и така ще му се нахвърлят, че и на Вас ще Ви дойде апетита.

В кафеза трябва винаги да има пясък!

Пясъкът им е необходим, за да могат да смилат по-лесно поетата храна. Храната не попада направо в стомаха на Пилето. Преди това тя престоява известно време в "гущата" им. Там благодарение на разграждащи ензими и на пясъка всички поети зърнени храни се раздробяват, омекват и смилат предварително. Пясъкът трябва да е ситен, затова трябва да го пресеете и да отстраните по-едрите частици, които могат да запушат гушата на Пилето. Задължително трябва да измиете пясъка, да го кипнете за малко във вода, да го изсушите и чак след това да им го дадете. Морският ситен пясък е много подходящ, но трябва хубаво да му измиете солта! Солта съвсем не е полезна за птичетата.

Източник: Биляна Георгиева
Дата: 28.05.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Хранене на папагалчето
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.