Търсене:
Болести при Пилетата

И Пилета, като хората, също боледуват от какви ли не болести.
Ако забележите, че някое от Пилетата Ви е болно, веднага го отделете от останалите, за всеки случай, за да не се заразят и другите.

Пилето Ви може да прихване екземи, кожни болести, птичи кърлежи и разни акари, ако поддържате лоша хигиена или ако Пилето Ви е имало контакт със заразена птица (ако сте изнасяли птичето на чист въздух на балкона и то е контактувало с болни гълъби, врабчета или ако сте си купили нова птица и тя е била болна). В такъв случай се обърнете към ветеринар, който ще ви даде някакво мазило. Тук не съм компетентна, защото Пиле никога не ми се е разболявало от нещо кожно.

Болести на респираторните пътища ги прихващат, ако простудите Пилето (държите го на студено, на течение). Болното Пиле започва да киха, да диша със свистене, стои настръхнало. Понякога перата около очите и по главата му се слепват. Ако забележите нещо такова, веднага преместете Пилето на топло и го наблюдавайте.

Вирусните и бактериалните инфекции ги има и при птиците и те са най-различни, като няма да ги споменавам поименно, защото и аз не ги зная. Симптомите на едно по-сериозно заболяване в общи линии са следните: птицата е вяла и с отпуснати крила, стои с настръхнали пера, не се храни и не пие вода, има разстрйство (акото може да е слузесто, кърваво, прозрачно и воднисто), перата на главата може да са сплъстени.

Сериозно болната птица стои на дъното на кафеза и не желае да се качва на кацалките. Стои сгушена в някой от ъглите и спи на пода. За съжаление такава птица умира до няколко дни.

Как да помогнем на Пилето, ако прояви някой от горните симптоми?

Махнете всякакво ядене от кафеза преди да и дадете следното лекарство: хляб колкото чаена лъжича, които е навлажнен и смесен с четвърт от съдържанието на хапче Doxycyclin (това е много добър широко спектърен антибиотик). Двайте му от това веднъж дневно, но наблюдавайте дали изяжда поне половината от храната. В болшинството от случаите Doxycyclin-ът помага. За всеки случай можете да заведете птицата на ветеринар.

Получаването на травми при птиците много зависи от това как ще я гледате. Кафезът трябва да е достатъчно просторен, за да могат безпрепятвено да летят из него. Да няма стърчащи телове, остри ръбове.

Не пускайте птицата да лети свободно из стаите, защото се блъска в прозорците, закача си ноктите по пердетата, дамаските и килимите и тогава птицата сама се дърпа, за да се освободи и може да си навехне или счупи крак. При самото улавяне на птицата, за да я върнете в кафеза, също можете да я нараните.
За счупвания не мога да Ви посъветвам нищо...

Пазете си Пилето!

Източник: Биляна Георгиева
Дата: 28.05.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Болести при Пилетата
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.