Търсене:
Размножаване на папагалчетата
Гнездова къщичка Гнездова къщичка

Kолко и какви Пилета?

Задължително е Пилетата Ви да са мъжко и женско, за да стане работата. Преди да предприемете каквото и да било, трябва да сте сигурни, че си "пасват", т.е че се обичат. Две влюбени папагалчета се чоплят, целуват, пощят, мъжкия преследва женската, храни я..... а тя от своя страна не бива да го кълве и гони.

Ако имате нечетен брой папагалчета, преценете кои са двойка/двойки и ги оставете заедно. "Излишният" папагал, особено ако е женски, трябва да отделите. Ако женските са в излишък при поставяне на гнездовите къщички, то те стават изключително агресивни и се бият по между си.

Един мъжки с две женски папагала е много лоша комбинация при размножаване. Два мъжки и една женска е малко по-добра комбинация, но не е гаранция, че мъжкарите няма да се бият. Най-добре е да размножавате една или две двойки влюбени Пилета!
Папагалчетата не бива да са малки на възраст. И двата трябва да са на поне 2 годишна възраст, за да са зрели и добре развити и да дадат хубаво потомство.

От към цветово отношение няма никакво значение какви са Пилетата. Аз винаги съм ги подбирала да са с различни и наситени цветове, защото поколението става разнообразно. Ако кръстосате син и зелен, в люпилото могат да се появят папагалчета с електрикова окраска, освен очакваните сини и зелени.

Задължително е птиците да са здрави, без недъзи, с гладко оперение.

Кога?

Най-подходящият сезон за размножаване е от средата/края на април до края на лятото. Тогава денят е дълъг, топло е и има свежа зелена храна. Това е и естественият период на размножаване за птичките. Ако сте любители, то едно люпило е достатъчно за един сезон, защото две, три и повече люпила изтощават женската птица. Под люпило се има предвид снасянето на яйцата, мътенето и изхранването на малките до излизането им от гнездовата къщичка.

Какъв кафез?

Кафезът трябва да е просторен и поставен на подходящо място. Кафезът за размножаване трябва да е снабден допълнително със странични вратички, на които да се окачат гнездовите къщички. Ако кафезът е много голям, то гнездилките може да ги сложите и отвътре, но така няма да можете да виждате как "вървят нещата" в къщичката.

Преди размножаването трябва добре да изчистите и дезинфекцирате кафеза и кацалките.

Гнездилки (гнездови къщички)

Гнездилката (гнездовата къщичка) изглежда горе долу като тези, които едно време учениците закачаха по дърветата в парковете. Общо формата е на пресечен по дължина цилиндър с "покрив" с пантичка, който да може да се повгига, за да се проверява какво става в къщичката и заоблена задна стена. Тук на фигурата е моята къщичка, която "работи" безотказно. Размерите са: визочина ~ 24 см., дълбочина ~ 15 см, ширина ~ 15 см и отворът ~ 6 см. Отсрани на къщичката има телчета, с който да я прикрепите към клетката.

Дървото трябва да не мирише и да не пуска смола (например бор). Дъното трябва да е нивелирано много добре, за да не се търкалят яйцата настрани. При прикрепване на гнездилката към клетката, трябва да следите за хоризонтално положение на къщичката. На дъното няма нужда да слагате нищо, защото женската започва тъй или иначе да се проскубва и да пълни гнездилката с пера и пух. В последствие малките папагалчета акат в гнездилката и се събират 2 пръста курешки по дъното.

Колко гнездилки да сложите? Една двойка - две гнездилки! Това е, ако Ви е за първи път и не сте сигурни дали гнездилките "работят", т.е. дали са направени както трябва и са удобни за Пилетата. Аз не слагам по 2, защото отдавна вече знам, че гнездилката ми е удобна.

Как протича размножителният процес?

Да приемем, че е април, имате голям и чист кафез с двойка влюбени Пилета и сте им сложили оптималните две (а може и повече, ако имате условия) гнездилки.

В първите часове никой от двамата не смее да припари наблизо. По-късно започват да проявяват своята любознателност и дискретно започват да се приближават и изучават гнездилката. По-смела е женската. Обикновено първо тя се престрашава да стъпи на малката кацалка на входа на гнездиклата. Изучават постепенно всичко с клюн, почукват и чоплят гнездилката. Постепенно женската подава навътре в къщичката главата си, а до 2-3 дни вече свободно влиза и излиза от нея.

До 7-10 дни след поставянето на гнездилката, мъжкият започва да се осъзнава че е мъж, да се натиска на женската и да я ухажва. Когато го тресне хормона започва да ходи бързо напред-назад по кацалката, надува си гушата и си наежва перушината на главата, прави много отсечени поклащания на главата, издава по-особени звуци и зениците на очите му се смаляват неузнаваемо. Ето така гони женската из клетката и като я стигне се опитва да й се качи на гърба. Ако женската е готова, тя му позволява да й се качи на гърба и работата става.

Десетина дни след като мъжкия е започнал активно да й се катери отгоре, женската започва да снася яйца. Снасят се между 4 и 10 яйца, но не винаги се излюпват всички. Големи са колкото нокътя на женски палец и са чисто бели на цвят. Женската снася през ден и започва да мъти веднага щом снесе първото яйце. От този ден нататък, женската почти не напуска гнездилката. Излиза само за да се нахрани набързо и да пие вода. Тук се включва мъжкия, като я храни най-грижовно.

Ако искате да гледате какво става в гнездото, то поглеждайте на 2-3 дни през подвижния покрив. И не надзъртайте твърде често, защото женската се притеснява!

След 20-тина дни от снасянето на първото яйце, започват да се излюпват пилетата едно по едно, по реда на снасяне на яйцата. Да си кажа често, изглеждат ужасно, защото са голи, с ципи на очите, с огромни жълти кореми (това е жълтъкът на яйцето), тънки вратове, лежат все по гръб и тихо църкат. Женската и мъжкия изцяло си се грижат за тях, Вие няма какво да им помагате!

Малките започват да растат и да се оформят много бързо, поникват им пера и си стават съвсем истински папагалчета. Не си мислете, че по-големите папагалчета ще стъпчат и задушат по-малките. Това не се случва. Женската дори хитрее и използва възможността по-големите да топлят по-малките. До 30-40 дни малките порастват достатъчно и напускат сами гнездилката. Когато и последното си излезе, можете да махнете гнездилката, да я изчистите и да я приберете за следващата година. Ако не я махнете, женската ще изкара още една серия потомство.

С махането на гнездилката, женската спира да снася яйца, мъжкият спира да се качва на женската с една дума се закрива размножителния период.

Хранене

Преди и по време на размножаването храната трябва да е свежа и разнообразна. Вие по принцип така трябва да си храните пилетата!

Тебеширът е много необходим за женската, защото тя снася яйцата, а черупката им е от калции, а тебеширът съдържа този така необходим елемент. Нужен е и за младите подрастващи Пилета с тепърва оформяща се костна система.

Когато се излюпи първото пиленце, започнете да слагате навлажнен хляб. Това е мека храна, с която "родителите" допълнително могат да хранят "децата" си.

В общи линии това е всичко необходимо, за да се пробвате да размножавате папагалите си. Успех!

Поставяне на гнездовата къщичка към кафез
Поставяне на гнездовата къщичка към кафез
Източник: Биляна Георгиева
Дата: 05.06.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Размножаване на папагалчетата
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.