Търсене:
Моята царевична змия

За да гледате змия са нужни знания и опит

Въпреки, че змиите не са сред най-подходящите домашни любимци за деца, някои от тези влечуги се отглеждат сравнително лесно, красиви са и могат да доставят много радост на своите стопани.

Най-подходящи за начинаещите любители са царевичните и кралските змии. Царевичната змия обича накълцани мишлета . Този пъстроцветен американски вид, известен още с името червен мишелов, е един от най-често отглежданите и развъждани в домашни условия змии.

Има много неща, заради които царевичните змии могат да бъдат препоръчани на човека, който е решил да отглежда змии. Те се хранят добре, обикновено са в отлично настроение и са много привлекателни. В домашните терариуми се срещат различни цветни вариации с твърде поетични имена, като например "снежна царевица" и т.н. Една възрастна царевична змия, която достига размери от 80 до 150 см, може да живее 20 години, въпреки че най-често животът й продължава до 10-15 години.

Повечето мъжки царевични змии имат по-дълги опашки. Премерете змии на приблизително еднаква възраст от аналния отвор до връхчето на опашката, за да определите точния пол на вашата змия.

Американската царевична змия обича суха среда с температури между 25-30 градуса по Целзий през лятото и до 20 градуса през зимата. Възрастната двойка змии има нужда от терариум с размери най-малко 90х60х60 см. Малките следва да се настанят в по-малки пластмасови контейнери за отглеждане на подрастващи влечуги с размери 24х10х10 см. На дъното на змийското жилище се постила подходящ субстрат - парченца дървесна кора, торф или обикновена хартия. Необходимо е да осигурите на своя любимец клон за катерене и едно-две места за криене. Оставете на разположение на змиите плитка купичка с вода, която трябва да бъде достатъчно широка за къпане от време на време. В терариума можете да добавите листа, за да бъде интериорът по-красив, но преди това ги замразете, за да убиете евентуалните паразити по тях.

Обикновено малките царевични змии се защитават енергично, като съскат и удрят с опашка всичко, което се движи. Веднъж щом вземете влечугото в ръка, то започва постепенно да се успокоява. Очевидно, змията проумява, че миризмата на човешката ръка не е сигнал за опасност. Когато вдигате възрастна змия, придържайте я по цялата дължина на тялото. Не бива да прихващате змията за врата или опашката.

Царевичните змии се хранят добре. Можете бял живот да ги храните с домашни мишки. Независимо от това, трябва да сте наясно, че с новоизлюпената царевична змия, обикновено с размери 23-36 см, може да имате някои проблеми в началото.На тази възраст новородените розови мишлета могат да се окажат прекалено големи и да затруднят влечугите при поглъщането им. В дивата природа някои малки царевични змии се хранят с дребни гущери, докато достигнат размери, при които лесно могат да консумират гризачи.

Ако вашето малко царевично змийче не се храни, предложете му крака от мишки или затоплени и накълцани мишлета. Това не е приятна работа, но дава добри резултати и змията започва да се храни. След няколко опита вашият любимец трябва да започне са де храни с новородени голи мишлета, които са предварително затоплени. Най-добре е да си купите царевична змия която е поне на шест месеца. На този етап тя трябва да се храни добре и редовно, тъй като е преминала проблемната си възраст.

Хранете новоизлюпените змийчета с много дребни новородени мишки. Младите животни имат нужда от няколко розови мишлета на всеки 7-10 дни, а възрастните се нуждаят от 2-3 възрастни мишки на всеки две седмици.

Мишките би трябвало да осигуряват всички необходими витамини и минерали, нужни за здравословния растеж и развитие на змията. Дивите мишки не стават за рана. Въпреки, че змията ще е много щастлива да изяде всяко животно, уловено от вашата котка, хванатият по този начин гризач може да донесе вътрешни паразити.

Дата: 10.06.2002 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Моята царевична змия
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.