Търсене:
Отявлен вълкодав събира... кокали за еленче
Тори зорко бди над малката Мейби Тори зорко бди над малката Мейби
Мюрей пое шефството над Мейби Мюрей пое шефството над Мейби
Песът грижовно "мие" малкото еленче Песът грижовно "мие" малкото еленче

Мейби на английски означава "може би". Именно така нарекоха младото еленче в Парка на дивата природа, където то попадна само пет дни след раждането си. През първите два часа никой не можеше да определи полът на доведеното. На въпросът на младата сътрудничка Мюрей, какво е това - самка или самец - беше отговорено: "Може би, самка, а може би - самец". Така кръстиха малчугана - Мейби.

Сираче

Мейби бе намерен в гората. Обикновено, след раждането, елените напускат гората в търсене на храна. Очевидно нехайната кошута просто е забравила къде е оставила новороденото.

В Парка Мюрей пое шефството над Мейби. Тя бе трогната от беззащитния вид на еленчето и инстинктивно се пропи от топли чувства. Нейната основна грижа бе навреме да нахрани детенцето, малко да поиграят и разбира се да следи за състоянието на здравето му. Но едва ли Мюрей щеше да се справи с отговорната задача, ако не бе помощта на петгодишния пес Тори. Вече няколко години той живее в Парка и пред очите му са минали не една истории. Но новородено еленче Тори виждаше за първи път. Мюрей до ден днешен не може да разбере що за метаморфоза се случи с кучето. Преди появата на еленчето Тори на са отличаваше с особено дружелюбие и беше достатъчно страшно и зло куче. За цялото си пребиваване в Парка Тори дори не опита да ухажва някоя от местните кучки. С две думи песът водеше затворен живот на светски ерген.

Но с появата на Мейби животът на Тори коренно се промени. Не може да се каже, че той престана да изпълнява задълженията си - да охранява входа на Парка, но цялото си свободно време песът прекарваше с еленчето.

Обратът на съдбата

Отначало Мюрей се отнасяше с резерви към неочакваната кучешка грижовност, но скоро разбра, че цялата си несподелена любов Тори е отдал на намереното. С него еленчето се чувстваше в безопасност. Песът, като грижовен баща без край облизваше малчугана, приспивайки го в косматите си лапи. На всяко хранене се опитваше да пробута на сирачето най-вкусното парче от купичката си и се обиждаше, когато Мейби отвръщаше носле от сладките кокалчета, които Тори грижовно поставяше пред муцунката му. Мюрей е уверена, че отношенията между кучето и еленчето ще помогнат на Мейби да не свиква с човека и щом еленчето порастне, безболезнено да се върне в гората.

Източник: в-к Пътешествие бр. 10
Дата: 02.07.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Отявлен вълкодав събира... кокали за еленче
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.