Търсене:
Кокер шпаньолът по-зъл от питбула

В миналото кучетата са охранявали замъци, участвали са в кръстоносни походи, тогава хуманноста не била на мода. Американският кокер-шпаньол е най-агресивното куче, според анкета на американски ветеринари. Те са специалистите, които имат най-голям опит, защото срещат различни породи и вероятността да бъдат ухапани е най-голяма. Затова оценката им се смята за най-достоверна, твърдят специалисти. Лекарите са убедени, че в първата десятка на най-опасните не влизат едрите кучета-пазачи. Нещо повече, докторите често стават жертва на породи, които се сочат като „абсолютно безопасни" и „превъзходни семейни другари" (златист ритривър и лабрадор).

Кокер шпаньолът заема първо място и по брой ухапвания. Той обаче не е способен да причини на човек толкова голяма щета, както ротвайлера, например. Няма обаче съществена разлика в агресивността, която проявяват питбула и кокер шпаньолът. Големите стражеви кучета са силно агресивни. Трудно обаче ще ги предизвикате да нападнат, твърдят специалисти.

Що се отнася за питбула, то броят на нападенията на тези кучета е значително по-висок в сравнение с другите породи. В случая обаче отговорността за поведението им е изцяло на стопаните.

Ако искате да имате до себе си куче, което да плаши околните със своята агресивност, трябва да знаете, че в това няма нищо ново.

През вековете много често са се развъждали кучета със силна агресивност, които се използвали за военни цели. В средните векове кучетата охранявали замъците на феодалите и взимали участие в кръстоносните походи. По това време хуманността не била на мода, а животът се ценял далеч по-малко, отколкото днес. Съгласно средновековния морал с най-високо уважение се ползвали единствено смелостта и храбростта. При това положение било съвсем естествено, че кучетата, участващи заедно със своите стопани в многобройни сражения, били смятани за герои, ако проявяват жестокост. Кучето на феодала, което се „справило" с няколко възстанали васали, се смятало за също толкова достойно за уважение, колкото и кучето, което защитава своя стопанин. Никой не наричал този пес „убиец".

През Възраждането отношението към кучето почти не се изменило. Създавали се гениални картини, литературни произведения, а в горите на Европа царувал кървав лов. Кралските придворни и дори свещениците устройвали жестоки боеве между кучетата и други животни. Това развлечение получило още по-голямо развитие в Британската империя. През 1835 г. Британският парламент издал хуманен закон, който забавил развитието на този „спорт", но не го изкоренил напълно. Кучешките боеве минали в нелегалност.

Когато от втората половина на ХІХ в. започнали да се организират изложби на кучета, това помогнало да се укротят агресивните наклонности, тъй като било доста трудно да се представят на изложбения ринг най-свирепите песове. За съжаление и до днес доста съдии проявяват търпимост към агресивността на отделни кучета. В сравнение с европейците американците отишли доста по-напред. Съгласно правилата на Американския кенел клуб, всяко куче, проявяващо и най-слаби признаци на агресивност, незабавно се дисквалифицира. Това принуждава гледачите да селектират кучетата с добър темперамент и да отстраняват агресивните кучета от разплод. В резултат на това нивото на агресивност сред американските кучета е значително по-ниско, отколкото сред европейските.

Статистика


Породите-убийци

За 15 години в САЩ от ухапване на кучета са загинали 350 души. Това не е чак толкова много като се знае, че там живеят около 70 милиона кучета.

Пет са породите, които най-често предизвикват трагедии, сочи американската статистика. За периода 1979-1994 г. американският питбултериер убил 57 души, ротвайлерът - 19, немската овчарка - 17, сибирското хъски - 12, аляският маламут - 12.

Тази статистика се води, за да помогне в озаконяването на забраната някои породи, а тяхното притежаване и развъждане да се обяви за незаконно.

Източник: Георги Пеев
Дата: 18.04.2002 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Кокер шпаньолът по-зъл от питбула
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.