Търсене:
Какво папагалче да си купя?

Какво и колко папагалчета да си вземете?

Горещо Ви препоръчвам да не гледате само едно Пиле! Едно папагалче се чувства много самотно. Винаги е унило и му е много скучно. Едно такова оклюмало стои по кацалките, нищо не прави, яде рядко и вяло, направо жал да ти стане... Поставете се Вие на негово място! Най-добре е да си вземете две пилета. Истинско удоволствие е да ги наблюдаваш как си хортуват.

Три папагала избягвайте да гледате!

Двете женски непрекъснато се бият за мъжкия, както е и при хората. Ако пък са два мъжки и 1 женска, единият мъжкар остава изолиран и страда. А за 3 женски или 3 мъжки нямам опит, но вероятно се получава весела хомо-дружинка. Общо казано си отглеждайте четен брой Пилета! Можете да гледате повече пилета, но за това Ви трябва по-голям кафез. Моят е голям и затова ги държа 4 или повече.

Да приемем, че нямате голям кафез и сте решили да купите две Пилета.

От какъв пол да изберем Пилетата?

Ако нямате намерение да ги размножавате, то тогава полът няма никакво значение. Две женски или две мъжки, както женско и мъжко птиче съжителстват еднакво добре. Дори ако не знаете как се различава пола на папагала, може и изобщо да не знаете какво си купувате. Важното е да са двечки! Ако няма да ги размножавате, то тогава и цветът не е от значение. Въпросът е да са красиви, нали Вие си ги избирате и на Вас ще ви галят окото.

Как да изберем своя любимец?

В зоомагазините обикновено има богат избор от вълнисти папагалчета. Разбира се птицата, която купувате трябва да е здрава! Хубаво огледайте поведението на Пилето преди да го купите. То трябва да изглежда весело и жизнено, да е игриво и активно, а не да е вяло, апатично и омърлушено. Оперението му трябва да е гладко, лъскаво и равномерно, т.е. да не е проскубано и рошаво; да има дългите пера на опашката и крилете. Гледайте да не е накълвано или наранено.

Клюнът трябва да не е изкривен настрани или прекалено удължена горна или долна част, или двете части да не се кръстосват (това са чести вродени дефекти, които пречат на нормалното хранене). Повърхността на клюна трябва да е с гладка повърхност и равномерен цвят, без подутини и драскотини по него и да не е нащърбен.

Восковицата да е гладка и също без подутини и разраствания по нея. Тя е в добре изразен син цвят при мъжките и кафеникав цвят при женските папагали навършили поне 1 година. При младите папагалчета цветът на восковицата е неопределен.

Огледайте добре и краката на Пилето. Те трябва да са гладки и симетрични, без да им се лющи кожата и без рани или струпеи. Ноктите не бива да са груби, криви и много дълги (това означава, че птицата е старичка). При младите Пилета ноктите са дори прозрачни и в тях прозират кръвоносните съдове, а самите крачка розовеят.

Друг типичен белег за младото Пиле (под около 10 месеца) е, че очите са му много големи, кръгли, черни, лъскави и изглежда ококорено. Очите при зрелите Пилета са с форма на бадем.
В средата са черни, а по края (по периферията) са бели - това е склерата.

Източник: Биляна Георгиева
Дата: 02.06.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Какво папагалче да си купя?
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.