Търсене:
Какво е да чакате гости, когато имате куче

Песът може да ви погоди големи номера във важен за вас момент. Затова започнете уроците от рано!

Сигурно ви се е случвало любимото ви добре възпитано куче да се държи като абсолютен кретен точно когато сте поканили важни гости, от които зависят толкова много неща. Послушното допреди няколко часа същество изведнъж показва такива номера, че се чудите откъде ги е научило. Освен това постоянно мъкне до масата някакви останки от чорапогащник, за който смътно си спомняте, че преди две седмици отчаяно сте търсили, но така и не сте открили. Да не говорим за постоянното катерене по коленете на гостите и скимтенето с надежда да бъде почесано по корема и погалено по гърба.

Най-ужасяващият момент пък настава, когато поднесете вечерята. Тогава милото куче изведнъж надава пронизителен квик, сякаш не е яло поне от седмица. В началото то жадно следи всички в очите. Ако никой не обърне внимание на тихите му молби, то започва шумно да преглъща в унисон с хората около масата. Ако пак няма ефект, кучето плесва главата си на снежнобялата покривка, а от устата му потичат влажни лиги. При първото разсейване на хората около масата то отмъква пилешката кълка от най-близката чиния.

Логично следва бурна сцена, придружена със закани, бой и ядосано затваряне на любимеца в банята. Неволите обаче не свършват. Кучето започва да вие злокобно и точно след 15 минути на вратата ви звънят съседите от горния етаж с много ясен ултиматум, нетърпящ възражения. В крайна сметка вечерта е провалена, а надеждите ви, свързани с гостите - погребани.

За да не се стига до подобни "сантиментални" сцени, които дълго отекват в съзнанието ви, направете необходимото. Доброто държане на кучето пред гости се учи още докато е съвсем малко. Важно е да го поощрявате всеки път с нещо дребно за хапване. Не раздавайте обаче лакомства без причина, а само при изключително послушно поведение. Друг вариант е да научите кучето да стои само в едната стая и да си играе с нещо, докато имате гости. Колкото повече играчки натрупате покрай него, толкова по-спокойно ще премине вечерта. Този вариант обаче не става за стаята където посрещате гостите. Въобще не си и мислете, че кучето ще се занимава тихо и кротко с играчките в някой ъгъл, без да досажда. През няколко минути то ще носи на някой от поканените нещо.

Начин да успокоите любимеца е дългата разходка точно преди да дойдат гостите. Той ще е изморен и добре задоволен емоционално, за да обръща внимание на някакви си хора. Естествено помага и здравото хапване преди важната визита. Кучето не е чак толкова лакомо животно, че да настоява за още, при условие че е изяло огромна порция си специалитет само преди пет минути.

Източник: Веселин Паламаров
Дата: 06.09.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Какво е да чакате гости, когато имате куче
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.