Търсене:
Сомалийките и буквата М
Сомалийките имат зелени или златисти очи Сомалийките имат зелени или златисти очи
Турска плуваща котка Турска плуваща котка

Сомалийската котка е средно голяма котка с мека, средно дълга козина и рунтава дълга опашка, което и е спечелило прозвището котка-лисица. За сомалийските котки често се говори като за дългокосмести Абисински котки, понеже Абисинската котка е роднинска порода на Сомалийската.

Има симпатично лице, здраво, замускулено тяло и общ изглед на жива, игрива, интелигентна котка, с живо любопитство. Изправена създава впечатление, като че ли е на пръсти. Теминът, който най-подхожда и добре определя породата е среден - средно дълга козина, среден размер.

Те биха могли да бъдат наречени раирани котки.Всеки техен косъм има ивици от по-тъмни участъци, наброяващи понякога 10 до 12 на брой. Райетата са обикновено по-тъмни от основния косъм, създавайки впечатление за гладкост и блясък на косъма.Като цяло козината е изключително мека и подобна на заешка.

Сомалийките имат загатната буквата М на челата си и изглеждат като носещи очна линия, поради по-тъмни косми около очите, оформящи специфичния им изглед. Обикновено те нямат бяло по себе си, освен около устата и под брадичката. Бялото по тялото се счита за недостатък и води до дисквалификация при изложби.

Приемат се в четири цвята от всички асоциации: червеникави, червени, сини, жълтокафяви.На цвета на космената покривка съответства конкретен цвят на носа и лапите.

Сомалийките имат зелени или златисти очи при всички цветове и колкото дълбочината и богатството на цвета е по-голямо, толкова по-добре.Женските са по-дребни от мъжките, тежащи около 6-10 паунда средно като възрастни. Мъжките тежат средно около 10-12 паунда като възрастни, но някои екземпляри могат да бъдат и по-тежки. Цветът на космената покривка се оформя постепенно и придибива окончателен вид около 18 месечна възраст. Котенцата са обикновено по-тъмни от зрелите котки.

Сомалийките са активни, игриви, интерактивни котки. Трябва да им се предоставя достатъчно пространство за движение и игра, много индивидуално внимание и разнообразие от играчки. Въпреки това те са малко по-тихи и спокойни от абисинските котки.
Те са най-щастливи когато се отглеждат съвместно с друга котка, отговаряща на тяхното ниво на активност.Противно на това, което твърдят някои автори, те могат да бъдат отглеждани предимно като затворени котки, но трябва задължително да имат достатъчно пространство за движение и игри.

Добронравни са и лесни за отглеждане.Те са идеални за семейства с деца, тъй като са много нежни и интелигентни, но децата не бива да ги дразнят прекомерно.Подходящи са и за семейства с други видове домашни любимци, с които съжителстват добре.

Подобно на Абисинските котки, сомалийките са тихи котки, притежаващи нежен глас, който не използват прекомерно.Трудни са за развъждачите, тъй като женските често имат тиха разгоненост.Обикновено се разгонват около 5 месечна възраст. Линеят много слабо, дори по-малко от някои късокосмести котки.

Сомалийските котки са интелигентни, но доста своенравни.Поради това тренировките е по-добре да се провеждат с награди, отколкото с наказания.Те могат да бъдат приучени с лекота на някои трикове, като например да донасят предмети или да подават ръка за поздрав.

Нуждаят се от много малко грижи за поддържане на космената покривка в добро състояние.Меката, подобна на коприна козина, се нуждае от малко четкане, макар че повечето котки обичат четкането и го приемат като акт на внимание. Като обобщение може да се каже, че тези котки имат нужда от добра храна, прясна вода, редовни прегледи от ветеринарен лекар, редовни ваксинации, много и разнообразни играчки и много любов.

От къде е дошъл генът за дългия косъм при популацията на Абисинските котки е въпрос на много спекулации, но преди Сомалийската порода да бъде лансирана през късната 1960г., дългокосмести котенца са се появявали в котила на Абисинската котка. Тези дългокосмести котенца, които не било възможно да бъдат включени в развъдна програма, са били стерилизирани, изоставяни или продавани за домашни любимци.

През късните 60 години на миналия век в САЩ някои хора започнали развъждането на тези котенца. Така се обособява нова порода, която по всевъзможни начини е лансирана, докато Сомалийската котка е показана на изложба в Австралия през 1965г. През късните 70 години котката е призната от всички северноамерикански котешки асоциации за порода с шампионски статус. В Европа породата е призната по-трудно.GCCF (Governing Council of the Cat Fancy), котешката асоциация на Великобритания не признават шампионския статус на породата до 1991.

Сомалийската котка е много устойчива, с почти незвестни породни здравни проблеми.

Както много други котки тя е предразположена донякъде към гингивити. Състоянието на венците би трябвало да се проверява поне веднъж годишно от ветеринарен лекар. Храненето с висококачествена суха храна предотвратява донякъде този проблем. Скоро е установено, че малко линии от тази порода са предразположени към анемия, наречена авто имунна хемолитична анемия (AIHA).

Със своята любов към водата тази игрива порода котки си е заслужила с основание прозвището Турска плуваща котка. Може би в това няма нищо странно, тъй като тя произхожда от областта около езерото Ван, намиращо се в югоизточна Турция. Нейната характерна окраска и придава много екзотичен вид. Нейната привързаност към хората, висока интелигентност и жизненост я правят идеален вариант за домашен любимец. Наподобявайки ангорската котка, турският Ван е със средно по големина тяло, замускулени крайници, дълга и извита опашка. Козината е дълга, освен в горещия сезон, когато тя линее и се скубе.

Дата: 12.08.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Сомалийките и буквата М
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.