Търсене:
Joint vs. Alcohol

Настоящата публикация цели да анализира и докаже някои от безспорните предимства на марихуаната пред алкохола, погледнати в две направления – в личен и обществено-социален аспект. Публикацията не цели да е оригинална или новаторска, защото всичко което ще бъде изложено сто процента вече е написано от някое умно хипи в края на 60-те години на предишното столетие или е разказано от един пафкатор* (б.а.)** на друг някъде на някоя автобусна спирка примерно.

На първо място преди да анализираме трябва да класифицираме двете понятия – марихуана и алкохол. Макар и различни на пръв поглед за непредубедено око, те спадат към една и съща група – тази на наркотиците, също както цигарите, кафето и много други представители на тази широка група вешества. Алкохолът е “дрогата” на европейската цивилизация, а марихуаната – на азиатската и американската (преди европейците да я завладеят и колонизират). Тъй като за европейците алкохола съшествува откакто свят светува и дори е неразривно свързан с тяхната религия (вино = кръв Христова) те трудно биха го “принизили” до нивото на марихуаната, която на всичкото отгоре е нелегална и производството и консумацията й е престъпление, по-тежко от изнасилването според законодателствата на някои държави. По същия начин и мюсюлманите отричат и осъждат “дрогата” появила се по-късно в тяхната цивилизация – алкохола и дори осъждат на смърт за неговото производство и консумация. Това естествено пак е свързано с религиозни норми и традиции. Американските индианци пък, макар първоначално да приемат охотно “огнената вода”, донесена от завоевателите на Новия континент имат известни проблеми при консумацията й. Дали поради хардуеърен или софтуеърен проблем организмът на индианците е неспособен да асимилра алкохола и те са в състояние да се напият умопомрачително от минимално количество.

Въпреки всички законови, социални, етнически, морални, класови, религиозни или чисто физически разделения марихуаната и алкохолът спадат към един и същи клас вещества – наркотици. Разбира се целта на публикацията не е да обедини двете понятия, а напротив – да ги разграничи и да докаже не че марихуаната е безвредна, защото това би било лъжа, а просто да изтъкне очевидното - тя е по-малко вредна от алкохола във всеки един аспект.

Защо общественото мнение и законът така настървено атакуват марихуаната? Казват – вреди. На какво вреди? Казват – влияе на мотивацията. Как влияе? Казват – трамплин е към по-тежки дроги. За кой е трамплин? Ето малко от многото въпроси с които ще се занимаем.


* пафкатор – човек, който пуши марихуана за удоволствие
** (б.а.) – бележка на автора, който е пафкатор

Източник: съчинил: Христо Атанасов
Дата: 21.07.2011 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Здраве | Инсекти | Joint vs. Alcohol
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.